eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ellenőrzi a rendőrség az autósokat

A személygépkocsik műszaki állapotát ellenőrzi november 11-12-én a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az ellenőrzés során elsősorban a gépjárművek gumiabroncsait, világító-fényjelző berendezéseit, illetve a fagyálló folyadékokat ellenőrizzük - mondta az InfoRádiónak Mikulás Róbert, a szervezet főosztályvezetője.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a téli üzemeletetési körülmények között érdemes a járműveket előzetesen átvizsgálni, mert másféle gumiabroncsra, másféle folyadékokra lehet szükség a járművekben - közölte.

Az akció során megállítják a gépkocsivezetőket, ellenőrzik a gumiabroncsokat, a világító-jelző berendezéseket, megnézik a fagyálló folyadékok szintjét, megvizsgálják a fagyáspontjukat - természetesen csak akkor, ha a gépkocsivezető ehhez hozzájárul - részletezte.

Mikulás Róbert hangsúlyozta: az akció során a hatóság célja elsősorban a segítés, nem a büntetés.

Természetesen, ha olyan szabálytalanságot találunk, ami alapján a jármű alkalmatlan a forgalomban való további részvételre, akkor soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeljük be, vagy ha nagyon rossz az állapota, akkor érvénytelenítjük a forgalmi engedélyét. Az akciónak nem ez az elsődleges célja, de ha a hatóság ilyennel találkozik a közúton, akkor jogszabályi kötelezettségünk eljárni velük szemben - mondta a főosztályvezető.

Ha a hőmérséklet plusz 7 Celsius fok alá hűl, mindenképpen javasolt a téligumi-abroncsok használata nem csak azért, mert ezek olyan bordázattal vannak ellátva, amelyek könnyebbé teszik a havas-jeges úton való közlekedést, hanem azért is, mert ezeknek a gumiabroncsoknak más az anyaguk, ezek erre a hőmérséklettartományra vannak optimalizálva, így jobb tapadási körülményeket biztosítanak ilyenkor - magyarázta.

Nagyon fontos az is, hogy a világító és fényjelző berendezéseink megfelelő állapotban legyenek, jól világítson minden lámpa, ha szükséges, az izzókat cseréljük ki. Mivel télen megnövekszik az éjszakának számító időszak hozza, gyakran sokkal rosszabbak a látási viszonyok, mindenképpen nagyobb a jelentősége a világító és fényjelző berendezések működésének - figyelmeztetett.

Fontos az is, hogy a folyadékok, amiket ilyenkor a gépkocsikba töltünk - legyen szó fagyálló folyadékról, ablakmosó folyadékról - télen is megfelelően működtessék az autót, ne okozzanak üzemzavart, ne fagyjanak bele a tartályba vagy a motorba - tette hozzá a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×