Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyerekkori pszichés zavarok: érdemes kongatni a vészharangokat!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden ötödik gyermek valamilyen pszichés problémával küzd gyermekkora során. A WHO becslése szerint 2020-ra 50 százalékkal nő majd a lelkibeteg gyermekek aránya - hívta a figyelmet előadásában Dr. Pászthy Bea egyetemi docens. A gyermek- és ifjúságpszichiáter a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett Család és karrier? című előadássorozatban a megoldási lehetőségekről is beszélt.

Egyre nő a pszichoszomatikus betegségek aránya a gyermekek körében. Magány, kevés kortárs kapcsolat jellemzi a fiatalokat, a 14-16 éves tinédzserek körében 25 százalékos a boldogtalansági ráta - sorolta az intő jeleket Dr. Pászthy Bea gyermek- és ifjúságpszichiáter.

"Minden ötödik gyerek valamiféle pszichológiai-pszichiátriai mentális problémával küszködik az élete során. Bizony érdemes kongatni a vészharangokat, mert ezekből a gyermekekből esetleg rossz megközelítési stratégiával bíró felnőttek lehetnek. Gyerekkorban érdemes ezeket észrevenni és gyógyítani - ajánlotta a szakember.

Hozzátette: a WHO kongatja is a vészharangokat, azt mondja, hogy 2020-ra körülbelül 50 százalékkal emelkedik majd a lelkibeteg gyermekek száma.

Dr. Pászthy Bea hozzátette: jól érzékelhető a gyerekek számára kedvezőtlen társadalmi folyamatok hatása. A lelki problémákat jelző testi zavarok előfordulása egyre gyakoribb, és a legtöbbször megjelenő anorexia már korántsem csak a lányok-nők betegsége, a férfiak körében is egyre többször fordul elő.

Az egyetemi docens beszélt a megoldási lehetőségekről is.

"Fontos lenne a gyermekközpontú jogalkotás, hogy Magyarországon valóban a gyermekek legyenek a gondolkodásunk központjában, hiszen a gyerekeinké a jövő. Az a társadalom, amelyik sokat fordít a gyerekeire, az meg fogja nyerni a csatát" - hangsúlyozta.

A szakember szerint a szülők foglalkoztatásának növelése egyértelműen segíti a gyermekek jóllétét, csakúgy, mint a valóban a gyermekeket támogató családtámogatási programok.

A gyermekpszichiáter hangsúlyozta: a gyermekbarát intézményrendszeren túl meghatározó a család szerepe. Rendkívül fontos, hogy a lelki bajokkal, zavarokkal küzdő gyermekek problémáját felfedezzék, és időben orvosi segítséget kaphassanak.

Hanganyag: Seres Gerda