eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

Decemberben nyújtja be keresetlevelét Magyarország a kvóták ügyében

Magyarország az Európai Bírósághoz fordul a kötelező uniós menekült-elosztási kvóta miatt. Az ezt ellenző Fidesz-petícióhoz már Erdélyben is gyűjtik az aláírásokat, a DK viszont a kvóták mellett kezdett aláírásgyűjtésbe.

Tegnap reggel elindult az a magyar rendőrökből álló kontingens, amely a következő hetekben Szlovéniában lát el határvédelmi feladatokat. Búcsúztatásukkor Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: a kontingens tagjai Szlovéniában is Magyarország és Európa határait védik majd.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy Magyarország az Európai Unió bíróságához fordul a kötelező uniós menekült-elosztási kvóta miatt.

"A keresetlevél lesz az, ami jogilag is rendbe teheti az ügyet, hiszen ha a luxemburgi bíróság kimondja, hogy nem volt felhatalmazása a miniszterek tanácsának egy ilyen határozat meghozatalára, az jogilag is annullálja a történetet" - hangsúlyozta az államtitkár.

E levelet várhatóan még decemberben eljuttatja a kabinet Luxemburgba.

Eközben a pártok között folytatódott a vita a kötelező kvótarendszerről. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az M1-nek nyilatkozva úgy látta, hogy életidegen és végrehajthatatlan az európai uniós döntés. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke bejelentette, hogy Erdélyben is gyűjteni fogják az aláírásokat a kvótát ellenző Fidesz-petícióhoz. A kötelező kvótarendszert az MSZP sem támogatja, ám az átmeneti elhelyezést, vagyis a menekültek áttelepítését lehetővé tevőt igen. A Jobbik ügydöntő népszavazást tartana a kérdésről, a Demokratikus Koalíció pedig a kvótarendszer támogatása mellett indított aláírásgyűjtést.

Miután pénteken véget ért a görög komphajók dolgozóinak sztrájkja, tegnapig több mint 15 ezer migráns érkezett a görög-macedón határra az Égei-tenger görög szigeteiről. A legfőbb migrációs útvonal továbbra is Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Szlovénián keresztül vezet Ausztriába.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter lapinterjúban dicsérte a magyar migráns-politikát, Spanyolországba megérkezett a menedékkérők első, 12 fős csoportja, akiket az unió elosztási mechanizmusának keretében Olaszországból helyeztek át. A norvég kormány a Facebook-on figyelmeztette a migránsokat, hogy a szigorított menedékkérelmi eljárások tükrében ne tápláljanak hamis reményeket, míg Svédország lakossága a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján egyre elutasítóbb a migránsokkal.

A luxemburgi külügyminiszter Jean Asselborn Orbán Viktor miniszterelnököt és politikáját bíráló szavaira, amelyek szerint a magyar kormányfő nem európai, Szijjártó Péter, a külügyi tárca vezetője reagált. Mint fogalmazott: az Európai Unió soros elnökétől azt várná, hogy a közös európai szabályok betartásáért lépjen fel, és ne azokat bírálja minősíthetetlen hangnemben, akik betartják ezeket.

Tegnap óta egyébként ismét Brüsszelben tárgyalnak az unió belügyminiszterei, szerdán két napos migrációs találkozó kezdődik Máltán afrikai és közel-keleti országok képviselőivel, csütörtökre pedig rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze az Európai Tanács elnöke.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×