eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vargha: azokra a bátrakra emlékezünk, akik szabadságot követeltek a nemzetnek

A nemzeti gyász napján azokra a bátrakra emlékezünk, akik életüket is kockáztatva fegyvert fogtak a szabadságot eltipró hatalom ellen, akik szóval és tettel szabadságot követeltek a magyar nemzetnek - hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, az Új köztemetőben.

Vargha Tamás azt mondta: az 1956-os forradalmat - amely szavai szerint a magyar történelem egyik legdicsőbb momentuma volt - a magyar nemzet élni akarása robbantotta ki. Kiemelte: "valamennyiünk soha el nem évülő feladata, hogy a forradalom és szabadságharc igaz történetét és tiszteletét a nemzeti minimum részeként a magyar fiatalok és minden magyar ember szívébe és elméjébe véssük".

Nemzeti gyásznapi megemlékező beszédében az államtitkár kitért arra is, hogy 25 éve "módunk nyílt egy szabad és független állam" újraalkotására. "Megkaptuk, ami 59 éve annyi véráldozatot követelt, aminek kimondását is belénk fojtották: a szabad Magyarországot" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: ahogy az alaptörvény sarkalatos pontja is rögzíti: "mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjad ki".

Magyarország jelenének és jövőjének feladatai napjainkban is mindannyiunkat munkára és helytállására szólítanak. Ma is hazaszerető, áldozatkész emberek szívós helytállására van szükség - fogalmazott Vargha Tamás.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 59. évfordulója alkalmából a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájában található Nemzeti Emlékhelyen délelőtt koszorút helyezett el mások mellett Áder János köztársasági elnök is.

Néma főhajtással tisztelgett az áldozatok emléke előtt Vargha Tamás mellett Orosz Zoltán vezérkari főnökhelyettes, Boross Péter volt miniszterelnök, továbbá számos állami és civil szervezet képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×