eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rétvári: 1956 megmutatta a magyar szabadságszeretetet

Az 1956-os hősök tetteiből sarjad a magyar szabadság, ezért az áldozatoknak való igazságszolgáltatás szimbolikus jelentőséggel bír - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján tartott veszprémi megemlékezésen, szerdán.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a világon mindenütt diktatúrába fordultak a kommunista rendszerek, és bár proletárdiktatúráról beszéltek, a dolgozó emberek jelentős hányada börtönben sínylődött, és bebizonyosodott, hogy nincs emberarcú szocializmus. Hozzátette, a nemzetközi joggyakorlat szerint háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt el kellett volna ítélni a háborús bűnösöket, ami a mai napig nem történt meg.

Egy ország megszállása a béke elleni bűncselekménynek minősül a nemzetközi jog szerint, ha pedig bebizonyosodik, hogy Magyarországon a szovjet diktatúra nyomására követték el az embertelen cselekményeket, ez az emberiesség elleni bűncselekménynek számít - fejtette ki Rétvári Bence, hozzátéve, hogy ebben az esetben nem csupán az adott ország, hanem a világ összes jogállama eljárhat.

Az államtitkár felidézte: kétezer tank gördült végig a magyar utakon 59 éve, és az emberek megtapasztalták, hogy ez az egyes ember és a nemzet szabadságának is végét jelenti.

1956 arra is emlékeztet, hogy a kivívott szabadságot minden nap meg kell védeni - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete által rendezett megemlékezés részeként Brusznyai Árpád, a forradalom veszprémi mártírja újratemetéséről szóló kiállítás nyílt a városházán Borbás János fotóiból. A megemlékezést ökumenikus szentmise zárta a Szent Mihály-bazilikában.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×