Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rétvári: 1956 megmutatta a magyar szabadságszeretetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 1956-os hősök tetteiből sarjad a magyar szabadság, ezért az áldozatoknak való igazságszolgáltatás szimbolikus jelentőséggel bír - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján tartott veszprémi megemlékezésen, szerdán.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a világon mindenütt diktatúrába fordultak a kommunista rendszerek, és bár proletárdiktatúráról beszéltek, a dolgozó emberek jelentős hányada börtönben sínylődött, és bebizonyosodott, hogy nincs emberarcú szocializmus. Hozzátette, a nemzetközi joggyakorlat szerint háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt el kellett volna ítélni a háborús bűnösöket, ami a mai napig nem történt meg.

Egy ország megszállása a béke elleni bűncselekménynek minősül a nemzetközi jog szerint, ha pedig bebizonyosodik, hogy Magyarországon a szovjet diktatúra nyomására követték el az embertelen cselekményeket, ez az emberiesség elleni bűncselekménynek számít - fejtette ki Rétvári Bence, hozzátéve, hogy ebben az esetben nem csupán az adott ország, hanem a világ összes jogállama eljárhat.

Az államtitkár felidézte: kétezer tank gördült végig a magyar utakon 59 éve, és az emberek megtapasztalták, hogy ez az egyes ember és a nemzet szabadságának is végét jelenti.

1956 arra is emlékeztet, hogy a kivívott szabadságot minden nap meg kell védeni - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete által rendezett megemlékezés részeként Brusznyai Árpád, a forradalom veszprémi mártírja újratemetéséről szóló kiállítás nyílt a városházán Borbás János fotóiból. A megemlékezést ökumenikus szentmise zárta a Szent Mihály-bazilikában.