eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ma veszi kezdetét Budapesten a Tudomány világfóruma

Ma veszi kezdetét Budapesten a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF), amelynek nyitónapján, majd az azt követő háromnapos konferencián a tudomány, a környezetvédelem, a migráció, a társadalom és a politika lehetséges kapcsolódási pontjait járják körül a résztvevők A tudomány ösztönző ereje (The Enabling Power of Science) címmel.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett Tudomány világfóruma résztvevői többek között olyan kérdésekről tanácskoznak majd, mint hogy milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen; hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit; vagy hogy mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik ne csak az iparban, hanem a társadalom működését befolyásoló politikai döntéshozatalban is hatékonyan érvényre jussanak.

Megvitatják azt is, hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat, erősíteni a tudományos ismeretterjesztés és tanácsadás szerepét, hogy ne "ezoterikus gondolatkísérletektől", hanem megalapozott személyes és politikai döntésektől reméljük sorsunk jobbra fordulását.

Az idei Tudomány világfórumán részt vesz mások mellett Flavia Schlegel, az UNESCO természettudományos főigazgató-helyettese, Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke és Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS) elnöke is.

A World Science Forumot szerda este nyitja meg Orbán Viktor miniszterelnök, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Gordon McBean, Flavia Schlegel és Rush D. Holt az MTA dísztermében. A jelenlévőket videoüzenetben üdvözli Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

A 7. Tudomány világfórumára több mint 100 országból érkeznek résztvevők. A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülés és kilenc tematikus szekció várja a résztvevőket, emellett több mint tíz kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek.

A World Science Forum helyszíne november 4-én, 5-én és 6-án a Magyar Tudományos Akadémia, november 7-én az Országház lesz.

A 2003 óta kétévente megrendezett, magyar kezdeményezésre indult WSF egyik fő célja, hogy tudományosan megalapozza az emberiség előtt álló világméretű kihívásokra adható hiteles válaszokat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×