eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány - a nap hírei

60 milliárd forintot pótolt vissza a büdzsé rendkívüli tartalékába a kormány. Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány. Újabb manipulációs gyanúba keveredett a Volkswagen és az Audi.

A növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot pótolt vissza a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretbe a költségvetés részben a migrációs válság miatt. A kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 47 milliárd forintos adósságállományát. Emellett 25 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak a Modern Városok Programra. Módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozás. Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése. Ezen kívül határozatban mondta ki a parlament, hogy az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogalapja a kötelező menekült-kvótarendszer létrehozására.

Segít az Astra Biztosító károsultjain a kormány - erről a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlésnek. A tárca tájékoztatása szerint - bár a baleseti adóról szóló törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót - a csődbe ment Astra Biztosító nem fizette vissza az ügyfeleknek a pénzt. A román biztosítónak nagyjából 180 ezer magyar ügyfele van. Ha a gazdasági tárca javaslatát elfogadja a parlament, akkor a károsultak a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól.

Megfelelő jogi keretek közé szorítaná a drónok használatát a kormány - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor egy szakmai konferencián hangsúlyozta: a bűnözők is felismerték ezeknek a hasznát: alkalmazzák terroristák, csempészek, más bűnözői körök is. A belügyi tárca vezetője szerint a repülésbiztonság és a magánélet védelme érdekében is szükséges a törvényi szigorítás. Pintér Sándor beszélt arról is, hogy Magyarország eddig az illegális migráció feltérképezésekor használta a robotrepülőgépeket a legeredményesebben.

Közös európai megoldást sürgetett a migrációs válság kezelésére az Országgyűlés szocialista alelnöke. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában a déli szakaszon lévő határzárról úgy fogalmazott: nem szereti, hogy az ország határán kerítés van; de mondjon valaki ennél jobbat. Az ellenzéki politikus hozzátette: szeretne egy olyan uniós közös megoldást támogatni, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt. Az uniós kötelező menekültkvótáról azt mondta: a gyakorlati életben ez nagyon nehezen kivitelezhető. Az ellenzéki politikus támogathatónak tartja azt az elképzelést, hogy az unión kívüli országokat segítsék a menekültek elhelyezésében. Beszélt arról is, hogy Európa hosszú távon akkor tud integrálni, ha erre a politika mellett az uniós polgárok is vállalkoznak.

Több mint 300 kéményseprő helyezte letétbe felmondását. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon mintegy 900 kéményseprő dolgozik, de ha december 21-ig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást, sokan elhagyják a pályát. A változtatással az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági szolgáltatás. Döntés viszont még nincs.

Új hitelprogramot indít januárban a Magyar Nemzeti Bank. A Növekedéstámogató Program segíti a pénzintézetek piaci hitelezéshez való visszatérését. A most még érvényes növekedési hitelprogram a tervek szerint hamarosan kifut. Az új jegybanki eszköz célja, hogy a hitelállomány fenntartható módon növekedjen. A programokkal a vállalatok, illetve a kis cégek hitelállománya 250-400 milliárd forinttal nőhet jövőre, ami 5-10 százalékos bővülés.

Rendkívüli ülésen dönthet a BKV autóbusz-beszerzési szerződéseiről a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a testület legutóbbi, október 28-ai ülésén hívta össze szerdára a rendkívüli közgyűlést, miután a Fővárosi Közgyűlés nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról. Az előterjesztés vitájában több ellenzéki képviselő is azt mondta, hogy a budapesti közlekedési társaság aránytalanul drágán próbál autóbuszokat bérelni. A főpolgármester a kérdés eldöntésére részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

Rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít Göncz Árpád államfő temetésének napján az Óbudai temetőhöz a Budapesti Közlekedési Központ. A vállalat arra kéri az utazókat, hogy a tömegközlekedési járatokat válasszák. Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken, délután 15 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

Újabb manipulációs gyanúba keveredett a Volkswagen és az Audi. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség azzal vádolja a cégcsoportot, hogy a főleg luxusmodelljeiben használt 3 literes dízelmotorjainak vezérlő szoftverébe olyan modult telepített, amely a tesztelési eljárás alatt módosítja az emissziós értékeket.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×