eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fővárosi szuperkórház: a Szent János kórház lehet a befutó

Továbbra sincs döntés az új fővárosi központi kórházról, az Origo szerint a Szent János Kórház lehet a befutó. A kormánynak legkésőbb jövő év elejéig határoznia kell, mert a 2016-os költségvetésben egymilliárd forintot különítettek el a tervezésre. A Szent János Kórház érdekében már 14 ezer aláírás gyűlt össze, a sürgősségi ellátás fejlesztésére pedig konkrét tervekkel rendelkezik az intézmény.

Valószínűleg Budán lesz az új szuperkórház - ezt mondta két hete beiktatásakor az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: jelenleg is tart a 13 lehetséges helyszín felülvizsgálata. A cél, hogy jövő év végére lezáruljon a teljes tervezés. Az egyik komoly esélyesként számon tartott Szent János Kórházról Ónodi-Szűcs Zoltán júliusban még az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójaként az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem tartja igazán alkalmas helyszínnek.

"Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen helynek - ahol több százezer lakos ellátásáról kell gondoskodni - nem kell-e egy jobb megközelíthetőség. Ebből a szempontból nem a János Kórház a legjobb célpont, de ez csak egy egyszeri vélemény, egy szempont. Rengeteg szempontnak kell megfelelni" - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

Azóta csaknem 14 ezren támogatták aláírásukkal, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében építsék fel az új központi kórházat. A kezdeményezés ötletgazdája, Szilágyi Zsolt korábban az InfoRádiónak azt mondta: hosszas szakmai egyeztetések, konferenciák eredménye mutatja, hogy valóban ez a legalkalmasabb helyszín.

"Nem én, mint egykor volt villamosmérnök menedzser, hanem a szakma úgy találja, hogy Buda és az agglomeráció ellátatlanságán az tudna segíteni, ha a Szent János Kórház területén vagy annak közelében épülne fel az új budapesti kórház" - mondta Szilágyi Zsolt.

Az ívet a nemzetgazdasági miniszter is aláírta. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: a János Kórház fejlesztésére mindenképpen szükség van.

"A 2016-os költségvetésben a kormány egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítési munkájára. De elemi érdekünk az, hogy akár a Szent János Kórház területén lesz az új nagy budai központ, akár nem, ettől függetlenül a Szent János kórház felújítását meg kell kezdeni."

Lehetséges helyszínként számolnak még Budán az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - közismertebb nevén a Lipót - épületegyüttesével, és komolyan felmerült a félbehagyott Alkotás úti Sportkórház épülete is.

Dr. Nyulasi Tibor, a János Kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak azt mondta: évek óta konkrét tervekkel rendelkeznek a budai sürgősségi ellátás kórházi hátterének fejlesztésére.

"Ha mi a budai sürgősségi ellátásról beszélünk, akkor a János kórház adja a végleges gyermek és felnőtt ellátás kórházi hátterét, emellett egy gyerekcentrum létrehozása - ami a budai agglomerációnak, illetve a budai kerületeknek az egyedüli ellátó helye -, egy sürgősségi centrum létrehozása, és mellette pedig egy nem egészségügyi fejlesztés. Az energetikai fejlesztés egy körülbelül 3-3,5 milliárdos invesztícióból akár évi 500 millió megtakarítást tud a kórház megtenni. Ez a három nagy lába van a budai sürgősségi centrum fejlesztésének" - mondta a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa.

Dr. Nyulasi Tibor hozzátette: semmilyen értesülésük nincs arról, hogy a kormány mikor határoz az új intézmény helyszínéről.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×