eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

A hitelezésről szól a bankrendszer jövője az MNB elnöke szerint - a nap hírei

A hitelezésről szól a kelet-közép-európai bankrendszer jövője - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Határidőre, pontosan teljesítették az elszámolást az ügyfelekkel a bankok - közölte a Magyar Bankszövetség.

A hitelezésről szól a kelet-közép-európai bankrendszer jövője - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a jegybank és a Magyar Közgazdasági Társaság közös budapesti rendezvényén úgy fogalmazott: bár a globális pénzügyi válság hatásai nem tűnnek el, vissza kell térni a normális kerékvágásba.

Határidőre, pontosan teljesítették az elszámolást az ügyfelekkel a bankok - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet szerint a deviza jelzáloghitelek kivezetése és a forinthitelek elszámolása a bankszektor számára összességében 1000 milliárd forintot meghaladó terhet jelent, ami a szektor teljes saját tőkéjének harmadát teszi ki.

A jövőben - új nevén - a Budapest Közút Zrt. kezelné a többi között a taxiállomásokat, irányítaná a teherforgalmat, a parkolást, valamint a felújításokat a Budapesti Közlekedési Központ helyett. A Fővárosi Közgyűlés azért döntött így, hogy a két szervezet hatékonyabban és gazdaságosabban működjön.

A jelenlegi összeg több mint háromszorosát kérné a 8. kerület polgármestere az agglomerációs településektől a budapesti tömegközlekedés finanszírozásához. Kocsis Máté a Fővárosi Közgyűlés ülésén azt mondta: a költségeinek tíz százalékát, vagyis évente 14-15 milliárd forintot fordítja a BKV a főváros határain kívüli szolgáltatásra, az agglomerációból érkező bevétel pedig mindössze 4 milliárd forint.

Október elsejétől éles üzemben működik a belső-óbudai parkolási rendszer. A belső övezet - amelyben óránként 265 forintot kell fizetni - a Kolosy teret és környékét foglalja magába, a másik pedig a Bogdáni útig tart, ott 175 forint a tarifa.

Október 31-ével, rendkívüli felmondással felbontja a 10 éve, 25 évre kötött szerződését a több mint 700 budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi önkormányzat. A Mahir szerint teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, ezért nem fogadják el a felmondást.

Négy budapesti színház vezetőjének megválasztásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A József Attila, a Centrál és a Katona József Színház élén az eddigi vezetők folytathatják munkájukat, a Radnóti Miklós Színház igazgatói posztját Kováts Adél nyerte el öt évre.

Első fokon 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyben a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója 3 év 6 hónap börtönt kapott.

Társtettesként elkövetett kényszerítésben mondta ki bűnösnek Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat az UD Zrt.-üggyel összefüggésben folyó büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az eljáró testület megrovásban részesítette a vádlottakat.

Két tranzitzónában fogadják a menedékkérőket a magyar-horvát határon - mondta a kormányfő belbiztonsági tanácsadója. Bakondi György az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: Beremenden és Letenyén a szerb határszakaszon létesítetthez hasonló megoldást építenek ki, ahol az érkezők benyújthatják menedékkérelmüket.

Nem várható az Európára, ezen belül Magyarországra nehezedő migrációs nyomás enyhülése - hangzott el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után. Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke szerint a tél sem fogja vissza a menekülthullámot, Németh Szilárd fideszes alelnök pedig egyenesen a nyomás növekedését jelezte előre.

Megszüntetné a tandíjat a felsőoktatásban az LMP. Az ellenzéki párt szerint káros a kormány tervezete, amely szerint egy előírt tanulmányi átlag alatt a hallgatót átsorolnák önköltséges képzésre. Hozzátették: a nyugati társadalmakhoz való felzárkózás útja a tudástársadalom létrehozása.

Nem mond fel október 1-jével 600 egészségügyi szakdolgozó - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán közölte: júliusban legitim módon kezdődtek meg az ágazati egyeztetések a munkavállalók képviselői és az egészségügyi államtitkárság között. Akkor mondtak volna fel ennyien, ha ez nem történik meg

Az ingolstadti ügyészség előzetes eljárást kezdeményezett a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi ellen a károsanyag-kibocsátási ügy miatt. Egyelőre azt vizsgálják, van-e indok arra, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak az autógyár ellen. Az emissziós botrányban a Volkswagen-csoport 11 millió autója, köztük 2 millió egyszázezer Audi érintett.

Április után szeptemberben is lefelé módosította a Kereskedelmi Világszervezet a világkereskedelmi áruforgalom növekedésére vonatkozó előrejelzését. A legfrissebb prognózis szerint idén 2,8 százalékkal bővül a világkereskedelem.

A 60-adikról a 63-dikra esett vissza Magyarország a Világgazdasági Fórum 140 országot rangsoroló versenyképességi listáján. A magyar helyezést a felmérés szerint a többi között a gazdaságpolitika instabilitása, a korrupció, a bürokrácia és a magas adóterhelés magyarázza.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×