Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tóbiás: nem lehet egymás antitéziseként felfogni a politikát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP az elmúlt egy évben többet is elérhetett volna - mondta az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Tóbiás József szerint a szocialista párt egy hárompólusú pártrendszer része lett, e térben érdemi kihívója annak a világnak, amit a Fidesz-Jobbik képvisel.

A Magyar Szocialista Párt elnöke szerint valós problémák felvetésére és megfelelő megoldásokra van szükség. Tóbiás József kiemelte, hogy a párt az elmúlt egy évben akár többet is elérhetett volna.

"Ha el tudtuk volna érni azt, amit tudunk, akkor ma elégedett lennék. Sokkal többet el tudunk érni. Ma egy dolog van: a valóságot kell ütköztetni mindazzal, ami a kormányzati politikában van és meghaladva kijelölni az új világot, amelyben új társadalmi szerződéssel, új együttműködések kialakításával egy másik Magyarországot kezdünk el építeni" - fogalmazott.

A pártelnök a közvélemény-kutatásokban egységesen harmadik helyen szereplő MSZP helyzetéről azt mondta, hogy a szocialista párt egy hárompólusú pártrendszer része lett.

"Ma a Magyar Szocialista Párt egy háromosztatú térben érdemi kihívója annak a világnak, amit a Fidesz-Jobbik képvisel. Ebben a háromosztatú térben új politikai eszközökre van szükség, hozzá kell szokjunk ahhoz, nekem is, hogy nem elég tagadni egy kormányzati politikát és abban bízni, hogy én kevésbé vagyok rossz, mint aki éppen kormányoz. Ha megnézzük, az elmúlt negyedszázad jószerivel erről szólt: van egy Fidesz-Jobbik és MSZP centrumú baloldali világ, ebben jobbnak kell lenni" - fejtette ki a politikus.

Tóbiás József kiemelte, hogy a politikai szereplőknek nem egymással kellene foglalkozniuk, hanem valós és megfelelő alternatívát kell nyújtaniuk az embereknek.

"Új kérdések, új válaszok. Ez az, amiben magunkat is úgymond kell megértetnünk, nem lehet egymás antitéziseként felfogni a politikát. Kell önálló önazonosság. Most, egy év után a Magyar Szocialista Párt megtalálta, kiigazította magát oda, hogy ő ma egy olyan baloldali párt, ami képes a patriotizmus kérdéseit, a hazafias elkötelezettségét összekapcsolni újfent egy európai változással" - hangsúlyozta.

A szocialista politikus szerint nem hatalmi játszmákra van szükség, hanem a békés közhangulatot kell elősegíteni.

A menekülthelyzetet csak szervezett intézkedésekkel lehet kezelni - hangsúlyozta az MSZP elnöke. Tóbiás József szerint az Európai Unió vezetőinek mielőbb ki kell alakítani a közösség egységes álláspontját.

A menekülthelyzet kezelése érdekében jól szervezett intézkedésekre van szükség, regisztrálni kell a migránsokat, és humánus bánásmódot kell alkalmazni Magyarországon - mondta Tóbiás József.

"Ez nem egy bevándorlás, itt mindenki át akart haladni, egy tranzitország vagyunk. Többször elmondtuk, hogy legyen tranzitfolyosó, meg kell szervezni a regisztrációt, biztosítani kell az emberséges bánásmódot, hiszen itt gyermekekről, anyákról, beteg emberekről is szó van. Utána, ha el akarnak jutni Európába, tessék, ha megvan az oltalom, akkor lehet indulni, és majd ott eldöntik, Németországban, Hollandiában, Dániában, hogy mi legyen velük. Külön kell tudnunk választani, hogy a menekült és a gazdasági vándor között mi a különbség. Jelezném, hogy pont a kormány mosta először össze a két fogalmat."

A pártelnök arról is beszélt, hogy az európai szocialistáknak milyen álláspontot kell képviselni a krízis megoldásában.

"Európa jövője szempontjából közös cselekvésre van szükség, úgy, hogy az értékeinket megtartjuk, mert minden, ami nem cselekvés Európából, az segíti a szélsőségek növekedését. Ez Európa kihívása, egy nem cselekvő Európa hosszútávon tud károkat okozni a közös Európának. Még a központi baloldali pártcsaládban is van vita, nekem is van vitám a közös cselekvés kezdeményezésével, mert az osztrákok, a németek, a franciák, a hollandok és a svédek is bizonyos szempontból teljesen más horizonton nézik a menekültkérdést."

Tóbiás József hangsúlyozta, hogy az Európai Unió vezetőinek mielőbb ki kell alakítani az egységes álláspontot, amelyet mindenkinek el kell fogadni.

"Én abban vagyok érdekelt, hogy a magyar ember biztonságban tudja magát. Európa pedig nem eshet szét. Magyarország pedig nem lehet Európa félperifériája. A közös cselekvési irányt mindenkinek el kell fogadnia."

A pártvezető hozzátette: olyan megoldásra van szükség, amelyben mindenki részt tud venni.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Szabó S. Gergõ