eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

120 ezer menekültet osztanak el az EU-ban - a nap hírei

Elfogadták az Európai Unió belügyminiszterei a 120 ezer menekült szétosztásáról szóló tervet Brüsszelben. A Letenye-Muracsány között is megkezdték a határkerítés építésének előkészítését a magyar hatóságok. Tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban Magyarország zágrábi nagykövete.

Nagy többséggel elfogadták az Európai Unió belügyminiszterei a 120 ezer menekült szétosztásáról szóló tervet Brüsszelben. Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

A Letenye-Muracsány autópálya- és közúti határállomáson is megkezdték a határkerítés építésének előkészítését a magyar hatóságok. A sztrádán és a régi közúti átkelőnél, a Mura folyón átívelő hidakon oldalra állították a mozgatható acélkapukat, illetve a gyorstelepítésű drótakadály tekercseit.

Tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban Magyarország zágrábi nagykövete. A magyar tárca azt kifogásolja, hogy a horvát belügyminisztérium ahhoz a feltételhez kötötte a legfontosabb szerb-horvát határátkelő megnyitását, hogy a szerbek Magyarország felé terelik a bevándorlókat.

Egy hónapra nem jogerősen előzetes letartóztatásba került az a 39 éves szír férfi, akit a röszkei határnál kialakult zavargás egyik irányítójának vélnek a hatóságok. A rendőrség nemzetközi rendvédelmi információk alapján úgy tudja: a férfi egy olyan iszlám fundamentalista mozgalom tagja, amelyet terroristák fedőszervezetként is használnak.

Gyorsított eljárásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a 23 éves férfit, aki szeptember 4-én, a Magyarország-Románia labdarúgó-mérkőzés napján délután a fővárosi Baross téri felüljáróról két petárdát dobott a téren lévő migránsok közé. Nem sérült meg senki. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Az Országgyűlés döntése szerint decembertől 256 forintos frankárfolyam mellett törleszthetik devizában felvett autóhitelüket az adósok. A parlament módosította a közbeszerzési szabályokat is, és a menekültválsággal összefüggésben határozatban szólította fel Európa vezetőit a földrész védelmére.

Önálló minisztériumként jön létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az erről szóló törvényjavaslatot ma nyújtotta be az Országgyűléshez Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Több ellenzéki párt bírálta az új kormányzati egység megalakítását.

Fizetésemelést követel az ápolóknak, a pedagógusoknak, a közigazgatásban dolgozónak és a katonáknak az MSZP. Tóbiás József, az ellenzéki párt elnöke azt szorgalmazta, hogy egy átlagosan 50 százalékos béremeléssel senki ne keressen 150 ezer forintnál kevesebbet.

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint idén 3,2 százalékos GDP-bővülést és 0 százalékos inflációt vár.

Súlyos jogsértések miatt összesen 76 millió forint személyi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a felszámolás alatt lévő Széchenyi Bank négy volt vezetőjére. A jegybank tavaly december 5-én vonta vissza a Széchenyi bank tevékenységi engedélyét, mert a pénzintézet működése fenntarthatatlanná vált.

Több mint 3 ezer fiatal gazda nyert támogatást induló gazdaságának fejlesztéséhez. Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: összesen 38 milliárd forint támogatást osztanak ki, egy-egy gazdálkodó 12 millió forintot kap. A támogatás célja, hogy minél több fiatal válassza a mezőgazdasági munkát és a vidéki életet.

Október elsejéig még egymillió euróra, azaz több mint 300 millió forintra lehet pályázni az Erasmus+ program ifjúsági részében - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a korábbi 160-170 pályázat mellett további 40-50 projekt valósulhat meg.

Tájékoztató kiadványokat küld minden magyar háztartásba a kormány. A füzet címe az, hogy "A magyar reformok működnek", és a kabinet intézkedéseiről van szó benne. A terjesztés már megkezdődött, több mint 4 millió példányt szórnak szét a füzetből.

A környezetvédelem és a természetvédelem fontosságáról beszélt Aggteleken, a Baradla-barlangban a magyar és a szlovák köztársasági elnök. Áder János és Andrej Kiska az aggteleki- és a szlovák-karszt védelméről rendezett konferencia megnyitóján vett részt.

Német lapértesülés szerint menesztik a Volkswagen vezérigazgatóját. A Tagesspiegel úgy tudja: Martin Winterkorn pénteken dolgozik utoljára a környezetvédelmi szabályok kijátszásával megvádolt német autógyártónál. Utódja Matthias Müller, a Porsche jelenlegi vezére lehet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×