eur:
392.87
usd:
367.77
bux:
66115.29
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A horvát határnál próbálkoznak már bejutni a migránsok

A magyar-szerb határszakaszon 267, a horvát határ mentén 453 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök csütörtökön - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken Szegeden, sajtótájékoztatón.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta, pénteken, reggel 7 óráig a szerb határ mentén kilencven, a horvát határ közelében öt embert fogtak el.

A szeptember 15-től hatályos jogszabályváltozások alapján a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt 104 migránssal szemben indult eljárás - tudatta.

A szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, a röszkei közúti átkelőnél szerdán történt támadás során megsérült rendőrök mindegyikét kiengedték már a kórházból. Sérüléseiket elsősorban ütések, illetve a feléjük dobott kövek okozták, zúzódásaik, hámsérüléseik keletkeztek, egy részüknél pedig a könnygáz okozott légzőszervi problémákat.

A magyar rendőrség pénteken egyeztetést folytat a szerb társszervekkel a röszkei autópálya-, illetve a közúti átkelő újranyitásáról - közölte az ezredes. Hozzátette: a magyar fél részéről ennek nincs akadálya, amennyiben a szerb hatóságok szavatolni tudják a közúti közlekedés biztonságát.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, idén 172 439 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 981 ember tartózkodik.

Seres József közölte, a keddtől működő tranzitzónákban eddig 264 menedékkérelmet nyújtottak be. A kérelmezők közül - egészségi állapotuk vagy koruk miatt - 205 ember igényelt különleges bánásmódot.

Eddig 82 közigazgatási döntés hoztak, ezek közül 35 esetben elfogadhatatlan volt a kérelem, tizenegy eljárását megszüntettek, heten pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a határozat ellen - mondta az igazgató. Hozzátette: 41 ember önként távozott a tranzitzónákból.

Péntek délelőtt összesen tíz migráns tartózkodtak a tranzitzónákban kialakított szálláson - tudatta a szakember.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×