Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közműszolgáltatói IT-rendszerek többsége megbukott a biztonsági teszten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar víz-, gáz- és áramszolgáltatók, illetve a csatornázási és a telekommunikációs vállalatok informatikai rendszereinek csupán 5 százaléka tudott védekezni külső támadások ellen az IT-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. által végzett vizsgálat során.

Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a vállalat szakértői összesen 140 rendszert auditáltak, amelyek során többek között etikus hackeléssel is tesztelték a rendszereket.

Az elemzés alapján a közműszolgáltatói rendszerek 56 százalékánál találtak magas biztonsági kockázatot, így egy támadó akár az egész rendszer felett átvehette az uralmat, tetszőleges módosításokat végezve az adatokban, irányítást szerezhet a folyamatok felett.

A vizsgált rendszerek 78 százaléka közepesen sérülékeny, amelyet kihasználva lehetséges a rendszer nyilvános elérhetőségének korlátozása, vagy egyéb nem kiemelten fontos rendszeradatok megszerzése.

Alacsony biztonsági kockázatot pedig az IT-rendszerek 62 százaléka rejtett.

Az elemzést végző kft. megjegyezte, hogy egy vállalatnál akár mindhárom biztonsági kockázat fennállhat.

A tájékoztatás szerint az auditálás során a Hunguard Kft. szakemberei egyúttal javították az érintett rendszereket, a zárttá tett hálózatok szinte feltörhetetlenek a kibertámadók számára.