Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tűzcsapból ivócsap egy egyszerű szerkezettel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jó minőségű ivóvíz ellenére a fővárosban nincsenek ivókutak. Az Ivócsap projekt munkatársai ezért döntöttek a tűzcsapok átalakítása mellett - mondta Soltész Judit, a projekt egyik vezetője.

Készítettünk egy csapot, amit a tűzcsapokra lehet rátenni, és ezzel a tűzcsapból ivócsap lesz. Ez a legolcsóbb és a legflexibilisebb módja annak, hogy közterületeken ivóvízhez jussunk, és ivókút-hálózatot építhessünk ki - közölte Soltész Judit.

A tűzcsapok nagyon sűrűn, 150 méterenként vannak az utcán. Karban vannak tartva, jó állapotban vannak, és ivóvíz van bennük. A városban számos helyen van olyan jó helyen lévő tűzcsap, amire ha rárakunk egy ivócsapot, akkor ivókútként funkcionál - részletezte a projekt vezetője.

Elmondta: egyelőre egy ivócsap van felszerelve Budapesten, szombaton fogják felszerelni a további 42 csapot - összesen 43 csap lesz most. Ezek nagy része a belvárosban van, több kerületet érint: az V., VI., VII., VIII., IX. és XI. kerületet, de van a Duna-parton is, a Budai rakparton. A www.ivocsap.hu oldalon található térképen látszik, hogy hol találhatók ivókutak.

Az első ivócsappal rendelkező város Oroszlány volt, ők három ivókutat vásároltak, de van Pécsen, Zalaegerszegen, Gyulán, Veszprémben és Szentendre is jelezte, hogy szeretne. Önkormányzatok és vízművek érdeklődnek a vízcsap iránt - tette hozzá Soltész Judit.

Budapesten az a terv, hogy a hálózatot bővítjük, és nem csak a belső kerületekben lesznek ivókutak. Az ivócsapok helyét lehet változtatni annak függvényében, hogy hol van rájuk a legnagyobb szükség. A célunk, hogy egy olyan flexibilis ivókút-hálózat legyen, ami az egész várost kiszolgálja - ismertette a terveket.

Az első csapokat tavaly októberben szereltük fel. Akkor három hétig voltak fent, amíg az időjárás engedte. Féltünk attól, hogy az emberek majd kételkedve fogadják, de ez szerencsére elmaradt. Mindenki nagyon örült a kutaknak, amiből mi azt a következtetést vontuk le, sokan szenvednek attól, hogy nincsenek ivókutak, ez egy egyértelmű hiányossága a városnak. Ezért is gondoltuk úgy, hogy folytatjuk. A tél azzal telt, hogy tökéletesítettük a terméket - részletezte az Ivócsap projekt vezetője.

Hanganyag: Szabó Gergõ