eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tűzcsapból ivócsap egy egyszerű szerkezettel

A jó minőségű ivóvíz ellenére a fővárosban nincsenek ivókutak. Az Ivócsap projekt munkatársai ezért döntöttek a tűzcsapok átalakítása mellett - mondta Soltész Judit, a projekt egyik vezetője.

Készítettünk egy csapot, amit a tűzcsapokra lehet rátenni, és ezzel a tűzcsapból ivócsap lesz. Ez a legolcsóbb és a legflexibilisebb módja annak, hogy közterületeken ivóvízhez jussunk, és ivókút-hálózatot építhessünk ki - közölte Soltész Judit.

A tűzcsapok nagyon sűrűn, 150 méterenként vannak az utcán. Karban vannak tartva, jó állapotban vannak, és ivóvíz van bennük. A városban számos helyen van olyan jó helyen lévő tűzcsap, amire ha rárakunk egy ivócsapot, akkor ivókútként funkcionál - részletezte a projekt vezetője.

Elmondta: egyelőre egy ivócsap van felszerelve Budapesten, szombaton fogják felszerelni a további 42 csapot - összesen 43 csap lesz most. Ezek nagy része a belvárosban van, több kerületet érint: az V., VI., VII., VIII., IX. és XI. kerületet, de van a Duna-parton is, a Budai rakparton. A www.ivocsap.hu oldalon található térképen látszik, hogy hol találhatók ivókutak.

Az első ivócsappal rendelkező város Oroszlány volt, ők három ivókutat vásároltak, de van Pécsen, Zalaegerszegen, Gyulán, Veszprémben és Szentendre is jelezte, hogy szeretne. Önkormányzatok és vízművek érdeklődnek a vízcsap iránt - tette hozzá Soltész Judit.

Budapesten az a terv, hogy a hálózatot bővítjük, és nem csak a belső kerületekben lesznek ivókutak. Az ivócsapok helyét lehet változtatni annak függvényében, hogy hol van rájuk a legnagyobb szükség. A célunk, hogy egy olyan flexibilis ivókút-hálózat legyen, ami az egész várost kiszolgálja - ismertette a terveket.

Az első csapokat tavaly októberben szereltük fel. Akkor három hétig voltak fent, amíg az időjárás engedte. Féltünk attól, hogy az emberek majd kételkedve fogadják, de ez szerencsére elmaradt. Mindenki nagyon örült a kutaknak, amiből mi azt a következtetést vontuk le, sokan szenvednek attól, hogy nincsenek ivókutak, ez egy egyértelmű hiányossága a városnak. Ezért is gondoltuk úgy, hogy folytatjuk. A tél azzal telt, hogy tökéletesítettük a terméket - részletezte az Ivócsap projekt vezetője.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×