Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyugodt a helyzet az osztrák-magyar határon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyugodt a helyzet a magyar-osztrák határon, az előző napokhoz képest kevesebb embercsempészt tartóztattak fel - közölte a burgenlandi rendőrségi szóvivő szerdán.

Gerald Pangl tájékoztatása szerint az A4-es autópályán a közlekedés folyamatos volt, a régióban csaknem 120 rendőr van bevetésen, az ellenőrzéseket a bécsi rendőrökkel együttműködésben végzik. A múlt vasárnap kezdődött, az embercsempészek kiszűrése érdekében indított járműellenőrzési akció keretein belül Burgenland tartományban eddig összesen harminc embercsempészt fogtak el, közülük kettőt kedden. A tartományi rendőrség közlése szerint a vonatokon is ellenőriznek majd a rendőrségi állomány kapacitásától függően.

Éjféltől délelőttig 880 menedékkérő lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál. A burgenlandi rendőrség közlése szerint őket menetrend szerinti és különjáratokkal vitték Bécsbe. Hétfő kora reggeltől kedd reggelig hétezer menekült utazott keresztül az osztrák fővároson. A miklósfalvai (Nickelsdorf) Nova Rock csarnok jelenleg üres, az itt elszállásolt menekültek már továbbutaztak. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint minden kezd visszaállni a rendes kerékvágásba.

A bécsi érsek szerdán további menekültek befogadását szorgalmazta. Christoph Schönborn csaknem tízezer levelet küldött paptársainak és a Caritas segélyszervezet képviselőinek, hogy vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. Az érsek a bécsi Stephansplatznál lévő egyházi irodákban akar elhelyezni migránsokat.

Ferenc pápa a migrációs válsággal összefüggésben ismételten a templomok és egyházi intézmények megnyitását szorgalmazta a rászorulók előtt. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy az ajtajukat bezáró templomokat és plébániákat nem lehet templomoknak nevezni, hanem múzeumoknak. "Az egyház (...) rendkívüli családnak számít, nem pedig különleges, zárt szektának" - mondta Ferenc pápa. Hozzátette, hogy az egyház "befogadó otthon, amelynek kapui mindig nyitva állnak".

A német kancellár kiemelkedő fontosságúnak nevezte a menekültek beilleszkedését, és ismét megerősítette, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell. Angela Merkel a menekültválság kezelésének kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a menekültek nem utasíthatják el a német társadalom szabályait, nem tagadhatják meg az integrációt és nem alkothatnak "párhuzamos társadalmakat". Kiemelte még emellett az idegenellenesség elutasítását, a közös európai fellépés fontosságát is.

Steffen Seibert német kormányszóvivő azt mondta a Magyarországról elindult menedékkérőkkel kapcsolatban, hogy valamennyi uniós tagországnak kötelessége, hogy emberhez méltó módón bánjon mindenkivel. Az illetékes kiemelte, "minden európai országnak vannak jogi és humanitárius kötelességei", amelyek a genfi menekültügyi egyezményből és a közös menekültpolitikából származnak.

Eközben megérkezett szerdán az első ötven menekült autóbusszal Münchenből Franciaországba abból az ezerfős csoportból, amelyet a francia kormány a következő napokban a németországi erőfeszítések enyhítésére átvesz a szomszédos országból.

A Németországból érkező menedékkérők százai miatt Dánia szerdán meghatározatlan időre felfüggesztette a két ország közötti vasúti összeköttetést - jelentette be a dán vasúttársasság szóvivője szerda délután.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy országa kész befogadni tizenkétezer szíriai menekültet. A kormányfő kiemelte, hogy számukra állandó lakhelyet biztosítanak, és hozzátette, azok kerülhetnek Ausztráliába, akik jelenleg a Szíriával és Irakkal szomszédos országokban - Törökországban, Libanon, Jordánia - lévő menekülttáborokban tartózkodnak. Nem csak keresztényeket fogadnak be, de a muzulmán közösségeknek azokat a tagjait is, akik "már soha nem térhetnek vissza hazájukba".

A brit miniszterelnök arról beszélt szerdán, hogy a szíriai menekültek töredéke érkezett csak Európába, és ők már biztonságban vannak, ezért az erőfeszítéseket azoknak a millióknak a megsegítésére kell összpontosítani, akik a konfliktusövezetben vagy annak közelében maradtak. David Cameron szerint a szíriai nép és Európa érdeke is annak biztosítása, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kijelentette, hosszú távon "több Európára" van szükség a migrációs nyomás kezelésére, és olyan feladatokat mint a határvédelem, vagy a védelmi politika, uniós hatáskörbe kell emelni. Kelemen Hunor kifejtette: rövid távú megoldásként, még a tél beállta előtt gondoskodni kell a menedékkérők elhelyezéséről, de elosztásuk csak önkéntes alapon képzelhető el. Szerinte a befogadási kvóták kötelezővé tétele mind a tagállamok, mind a menedékkérők szempontjából elfogadhatatlan.

Éles hangon bírálta Európát az egyiptomi külügyi szóvivő a menekültválsággal kapcsolatban, kiváltképp azokat az országokat, amelyek "vaskerítés mögé zárják" a lakhelyüket elhagyni kényszerülteket - jelentette szerdán az egyiptomi sajtó.

Ahmed Abu Zeid egy sajtótájékoztatón a tengerbe veszett szíriai menekültekről készült fájdalmas képekre emlékeztette a jelenlévőket, és felhívta a figyelmet azokra a "tényfeltáró riportokra, amelyek fényt derítettek egyes európai országok bánásmódjára a menekültekkel szemben". Az egyiptomi sajtóban a tájékoztatóról készült jelentéseket kísérő fotók egyikén két magyar rendőr és egy, a feleségével és gyermekével a sínek között fekvő, kiáltó férfi látható, más képek pedig a szerbiai határ mentén felhúzott szögesdróton átmászó kisgyerekes családokat ábrázolják.