Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb kétezer menekültkérelmet regisztráltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn 1960 illegális bevándorló menekültügyi kérelmét regisztrálták, velük együtt 157 746-ra nőtt a regisztráltak száma idén - ismertette Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kedd reggel 6 óráig további 410 kérelmet regisztráltak. A bevándorlási hivatal munkatársai tíz regisztrációs ponton folyamatosan dolgoznak - mondta.

Az intézményekben 3123-an tartózkodnak - tette hozzá. 

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy hétfőn 2706 tiltott határátlépőt fogott el a rendőrség, kedd reggel 8 óráig pedig további ötszázat.

Közölte: keddig 169 337 illegális bevándorlót állított elő idén a rendőrség, valamint 955 embercsempésszel szemben intézkedtek.

Az M5-ös autópályán a röszkei gyűjtőpontról Budapest felé induló migránsokkal kapcsolatban elmondta: többen közülük nem voltak együttműködők, ezért kellett teljesen lezárni a sztrádaszakaszt. A hosszabb intézkedéssorozat eredményeként azonban meggyőzték őket a rendőrök, és 23 órára buszokkal visszaszállították őket Röszkére.

Arra a kérdésre, hogyan tudják ellenőrizni a bevándorlók állampolgárságát, lassan mindenki szírnek vallja magát, Lakatos Tibor azt mondta: a rendőrségnek nem feladata az állampolgárság megállapítása. A bevándorlók adatait rögzítik, fényképfelvételt készítenek róluk, rögzítik az ujjnyomatukat, és ezáltal a migránsok bekerülnek egy rendszerbe. Az adatokat a körözési adatbázisokban is ellenőrzik.

Kiss Attila hozzátette: a bevándorlási hivatal szintén készít ujjnyomatot és fényképet is. Mivel a bevándorlók jellemzően nem rendelkeznek okmányokkal, bemondás alapján rögzítik adataikat. Annak ellenőrzésére, hogy valóban az adott ország állampolgára-e az eljárás alá vont ember, a menekültügyi eljárásban van lehetőség, példaként említette, hogy országspecifikus kérdéseket tesznek fel a bevándorlóknak, amelyekre helyesen kell tudniuk válaszolni.