Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bitay Márton: a családi vállalkozásoknak hozhat előrelépést a földárverés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mintegy 600 ezer hektár állami tulajdonú mezőgazdasági termőföld fele szántó terület, ezeket értékesítik majd árverésen - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Bitay Márton jelezte: többségében tíz hektárnál kisebb területeket hirdetnek majd meg, ez a klasszikusan kis családi agrárvállalkozásoknak jelenthet valamilyen előrelépést.

A mintegy 600 ezer hektár állami tulajdonú mezőgazdasági termőföld fele minősül szántó területnek, ezeket értékesítik hamarosan - mondta Bitay Márton.

"Összesen van körülbelül hatmillió hektár mezőgazdasági termőföld Magyarországon, ennek körülbelül tíz százaléka állami tulajdon, tehát hatszázezer hektár. Ennek valamivel több mint a fele szántóterület, ezeket fogja most nyilvános árverésen - a kormány szándéka szerint - a Nemzeti Földalapkezelő licitre bocsátani. Az összes magyarországi mezőgazdasági termőföldnek körülbelül hat százalékáról beszélünk."

Az állami földekért felelős államtitkára szerint többségében tíz hektárnál kisebb területeket hirdetnek majd meg az árverésen.

"Tömegét, darabszámot tekintve ezek kilencven százaléka tíz hektárnál kisebb birtoktesteket jelent. A meghirdetett területek harmada az eleve a klasszikusan kis családi agrárvállalkozásoknak jelenthet valamilyen előrelépést."

Bitay Márton hangsúlyozta, hogy licitálni lehet a földekre, a pályázatok bürokratikus rendszerét el akarták kerülni a rendszer kialakításakor.

"A mi szempontunkból a legfontosabb dolog, hogy ne legyen pályázat. Ne az legyen, hogy valaki valamilyen anyagot benyújt valahova, amit lepontoznak és eldönti valaki, hogy ki nyer, hanem mondjuk azt, hogy azé lesz a föld, aki a törvényi feltételeknek megfelel és a liciten a legtöbbet adta. Így nincs vita arról, hogy bármilyen mutyizással lehetne illetni ezt a programot."

Az állami földekért felelős államtitkár hozzátette: a gazdák folyamatosan akarnak földet vásárolni, a kisebb területek értékesítésével a helyi gazdák igényeit akarják kielégíteni.

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerint a vadgazdálkodási törvényben a vadak és a természet érdekeit is figyelembe kell venni.

"Az nagyon fontos, hogy a vadgazdálkodási törvény középpontjában a magyar minőségi vad, azaz az élőlény álljon, hogy mi a vad érdeke, hogy hogyan lehet a természetet az eredeti szépségében megőrizni. Ezt lerombolja az, ha túlszaporodik egy vadállomány és tönkreteszi az, ha eltűnik egy vadfaj."

Bitay Márton szerint fontos, hogy ne adjanak túl nagy teret a vadászati szenvedélynek.

"Láthatjuk azt, hogy az apróvadállomány vonatkozásában a drasztikus mezőgazdasági kultúrák és a túlvadászás eredményeként a fácán, a mezei nyúl exponenciálisan csökkenő, negatív pályán vannak."

Az állami földekért felelős államtitkára felelős államtitkár arról is beszélt, hogy vadállományt veszélyezteti, hogy egyes fajokat túl korán, fiatalon lőnek ki.

"Nagy probléma, hogy a trófeás vadállomány minősége pedig romlik, miközben a mennyiségre nő a nagyvadállomány. Egy gémszarvas bikának a kilövési ideje, vadásziasan fogalmazva: a golyóra érett kora tíz éves kor fölött kezdődik, akkorra fog olyan trófeát, agancsot felrakni, aminek a pénzügyi értéke már akár több millió forint lehet. Olyan rossz helyzetben van a fácán-, a fogoly-, a mezei nyúl állomány, hogy ott sem lehet egyik évről a másikra eredményeket elérni."

A vadgazdálkodás célja, hogy a vadállomány szaporulatát a fajok védelme érdekében egyensúlyban tartsák.

Hanganyag: Exterde Tibor, Szabó S. Gergõ