Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog: A segélyszervezeteken keresztül segítsünk!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aki valóban segíteni akar a menekülteken, az a segélyszervezeteken keresztül segítsen - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Karitatív Tanács tagjaival tartott menekültügyi egyeztetés után Budapesten.

Az emberi erőforrások minisztere megköszönte a segélyszervezetek és a civil önkéntesek munkáját a Karitatív Tanács ülése után Budapesten, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy aki segíteni akar a menekülteken, az a segélyszervezeteken keresztül tegye ezt, amelyeknek évtizedes tapasztalatuk van, ismerik a rendelkezéseket és együtt tudnak működni a hatóságokkal. Balog Zoltán a segélyszervezetekhez is kéréssel fordult:

"Azt kértem, hogy segítsenek abban, hogy a befogadóállomásokra menjenek ezek az emberek, hiszen ott kapnak segítséget, ez nem a köztereken kell hogy folyjon. A másik pedig az, hogy miközben kibontakozott egy népi mozgalom is, hogy segítsünk ezeken az embereken, aközben nagyon sok ellenakció is elindult, ami igazából nem segít, hanem árt, azt kértem, hogy próbálják meg valamilyen módon az önkéntesek munkáját valahogy koordinálni."

Balog Zoltán az InfoRádió kérdésére elmondta, eddig ötmilliárd forintot fordított az állam a menekültekre.

"A rendőrségnek ez az ügy az elmúlt hónapokban két és fél milliárd forintjába került, a bevándorlási hivatalnak is körülbelül ennyibe, most ötmilliárdnál tart az összeg. Van egy megállapodásunk - nem véletlenül ezek a szervezetek vannak itt, ők a profik -, van egy folyamatos együttműködés és támogatás, amit a munkájukhoz kapnak, ha ezek a források kimerülnek, összeülünk és megbeszéljük, milyen plusz segítségre van szükségük. Ebben a helyzetben erre még nem került sor."

A MÁV-START Zrt. jelenlévő munkatársa a sajtótájékoztatón bejelentette, eltörölték az azonnali kifizetés értékhatárát, így a nem érvényesített jegyeket a nemzetközi pénztárakban azonnal visszaváltják.

Hanganyag: Gál Ildikó