eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A migráció a téma napirend előtt a Parlamentben

A migrációs nyomás mellett a fenntartható fejlődés és a korrupció is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Az LMP-s Ikotity István Ferenc pápa bolíviai beszédére emlékeztette képviselőtársait, amelyben az egyházfő mások mellett a tőke uralmának végét, illetve a gyarmatosítás régi és új formáinak meggátlását sürgette.

Nagy István államtitkár válaszában megköszönte az ellenzéki képviselő felszólalását, majd hangsúlyozta, hogy a kormány maga is elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett.

A szocialista Gúr Nándor a férfiak 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetősége mellett állt ki, amelyről nemrég egy magánszemély kezdeményezett népszavazást.

Czomba Sándor államtitkár válaszában általánosságban úgy vélte, hogy 40 év munkaviszony után bárki megérdemelné, hogy nyugdíjba menjen, ám aláhúzta, hogy jelenleg az ország munkaerő-piaci viszonyai miatt kérdéses, hogy ez megengedhető-e.

Szászfalvi László a KDNP képviselője a szeptember 1-jétől lehetővé tett családi csődvédelem szükségességét hangsúlyozta a magyar családok védelmében, amelyre Répássy Róbert államtitkár válaszában kitért arra is, hogy a magán-csőd eljárással az adósok fizetőképességének helyreállítása a cél.

A jobbikos Volner János felszólalásában aláhúzta, hogy a magyar cégvezetők szerint már a szocialista kormányok alatt tapasztaltaknál is nagyobb a magyarországi korrupció, sőt Magyarország legnagyobb vállalkozói a miniszterelnök közvetlen környezetéből kerülnek ki.

Tállai András államtitkár válaszában úgy látta, hogy a Jobbik ellentétesen kommunikál és cselekszik, hisz bár a brókerbotrányok felelőseit követeli, mégsem szavazta meg az erről szóló előterjesztést a Házban.

Tuzson Bence, a Fidesz részéről azt a 41 képviselőt támadta, akik nem szavazták meg tegnap, hogy a kormánypártok menekült-eljárási csomagjának kétharmados részeit is sürgős eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, így ugyanis a csomag ezen részeiről nem szavaz a Ház.

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszában kiemelte, hogy a magyar határok ellenőrzését mind a magyar, mind a nemzetközi jogszabályok értelmében el kell látni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×