eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Szeptemberben rendőrök vigyáznak a gyerekekre

Elkezdődött az új tanév, emiatt szeptember végéig segítik a rendőrök a gyalogos és az autós közlekedést a forgalmasabb utak mentén elhelyezkedő iskoláknál. Minden szeptemberben kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetére - mondta az InfoRádiónak Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Két évtizede minden szeptemberben kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetére. Ilyenkor, az iskolakezdés időszakában fő hangsúlyt fektetünk az oktatási intézményeknél a biztonságos környezet megteremtésére. A reggeli és a délutáni órákban - amikor az iskolába viszik és onnan hozzák el a gyerekeket - azoknál az oktatási intézményeknél, ahol az közlekedésbiztonságilag indokolt, a kollégáim az Országos Polgárőr Szövetség tagjaival közösen visszatérő jelenlétet biztosítanak - közölte Kiss Csaba.

Hozzátette: az illetékes rendőrkapitányság már augusztusban felmérte országosan az oktatási intézmények környékének forgalmi rendjét. Nagyon sok olyan javaslatot tettek, amelyek alapján a forgalomtechnika kialakításáért felelős szervezetek meg tudják tenni a szükséges lépéseket, hogy jobbá, biztonságosabbá tegyék az iskola környezetét.

Évről évre azt tapasztaljuk, hogy főleg szeptemberben kell kiemelt figyelmet fordítani a biztonságra, de nagyon sok olyan önkormányzat van, amely akár külön keretből megfinanszírozza azt, hogy októberben, vagy akár még tovább visszatérő jelenlétet biztosítson a rendőrkapitányság képviselője - tette hozzá.

Évekre visszamenőleg a baleseti adatok elemzésével, illetve az iskolaigazgatók tapasztalatai, megkeresései alapján döntjük el, hogy mely iskolákhoz indokolt mindenképpen a rendőri jelenlét. Gondolok itt például azokra az iskolákra, amelyek főútvonal vagy forgalmas útvonal mellett fekszenek, esetleg tömegközlekedési útvonal mellett találhatók. Itt mindenképpen szükség van a rendőri jelenlétre, főleg az első időszakban, amikor elkezdődik a tanítás. Három-négy hét alatt megszokják a közlekedők az új rendszert, és akkor már természetesebb az, hogy vigyáznak és csökkentik a sebességet az oktatási intézmények mellett elhaladva - mondta az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×