eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Patyi András: a delegált tagok is kapjanak tiszteletdíjat az NVB-ben

Indokolt lenne, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a frakcióval rendelkező pártok által megbízott tagjai is részesüljenek az Országgyűlés által választott tagokhoz hasonló mértékű tiszteletdíjban - mondta Patyi András, az NVB elnöke, amikor szerdán beszámolt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt a tavalyi önkormányzati és nemzetiségi választás tapasztalatairól.

Az NVB elnöke azzal indokolta javaslatát, hogy a megbízott tagoknak is jelentős választásszakmai tapasztalata van, és a frakciók megalakulásától gyakorlatilag négy évig folyamatosan végzik munkájukat.

A kötelezettségek szempontjából teljes jogú tagjai a bizottságnak a delegált tagok is, de egy technikai malőr miatt nem kapnak tiszteletdíjat - mondta.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, akit szintén szerdán hallgatott meg a bizottság a választásokról készített beszámolója kapcsán, arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy indokolt lenne egyes technikai jellegű kérdésekben - például az eljárási határidők vonatkozásában - a választási eljárási törvény módosítása, lehetőleg még ebben az évben.

Rubovszky György, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke azt kérte az NVI elnökétől, az iroda terjesszen elő egy szövegszerű javaslatot a módosításokra, amelyeket a testület meg tud tárgyalni, és állást tud foglalni arról, vállalja-e önálló bizottsági indítványként annak előterjesztését.

Bárándy Gergely (MSZP) köszönetét fejezte ki a választás lebonyolításában részt vevőknek, és megjegyezte: a beszámolók rávilágítottak arra, a választási eljárási szabályok még korántsem kiforrottak, például a nemzetiségi regisztráció visszaélésekre ad lehetőséget, ahogy azt korábban a törvényjavaslat vitájában már jelezték. Hozzátette: partnerek lesznek a változtatásokban.

A képviselő elmondta azt is, el fogják fogadni a három beszámolót, de meglátásuk szerint a fővárosi választási rendszer átalakítása "törvényesített választási csalás" volt, ezt pedig nem tudják elfogadni.

Pálffy Ilona Bárándy Gergely kérdésére elmondta: az országgyűlési választáson 2 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt, azonban ennek csak két százalékát fizették be; a bírságok behajtását egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi. Elmondta, az európai parlamenti és az önkormányzati választáson már kevesebb volt az ajánlóívekkel kapcsolatos bírság, ez részben annak tudható be, hogy a jelöltek és pártok is megismerték az új szabályt, és jobban odafigyeltek arra, hogy visszavigyék az íveket.

Pálffy Ilona jelezte: elképzelhetőnek tartaná a pártok gazdálkodásáról szóló törvény olyan jellegű módosítását, amely szerint bizonyos összegű tartozás esetén a párt nem indulhatna a következő választáson.

A bírságokkal kapcsolatban Patyi András jelezte: már az előző beszámolójuk idején is konszenzus volt a bizottságban arról, hogy az utólagos bírságolás nem elég hatékony.

Az igazságügyi bizottság a jobbikos Apáti István tartózkodása mellett, 10 igen szavazattal elfogadta az NVI, valamint az NVB elnökének beszámolóit.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×