Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kimagasló egészségügyi ellátást hozna a János kórház és a Kútvölgyi integrációja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magas színvonalú oktatás valósulhatna meg a Szent János Kórházban, ha az intézmény és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai tömbjének integrációja megvalósul - mondta az orvosegyetem rektora. Szél Ágoston történelmi pillanatnak nevezte, hogy az egészségügyi államtitkár, a két intézmény és az érintett önkormányzatok is teljes mértékben támogatják az egyetemi oktató kórház kialakítását.

"A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbje és a János kórház között alakulna ki egy olyan ésszerűsítési, szakmai profiltisztítási folyamat, aminek eredményeképpen a környék lakóinak egészségügyi ellátása lényegesen magasabb, egyetemi szintű lehetne" - fogalmazott az orvosegyetem rektora.

"Hosszú távon olyan oktató intézmény jöhet létre - a Semmelweis Egyetem keretén belül -, amihez a János kórház úgy csatlakozik, hogy szélesíti az egyetem oktatóbázisát, és az oktatói tevékenység minőségében és mennyiségében is javítja az egyetem tevékenységét" - hangsúlyozta Szél Ágoston.

"A Semmelweis Egyetem klinikai oktatása azon alapszik, hogy minél kisebb csoportokban jelenjenek meg medikusok a betegek körül, tehát ne legyen az, hogy egy betegágyat húsz-harminc ember áll körbe, az a cél, hogy három-négy medikusnál több ne legyen ott" - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Szél Ágoston kiemelte: a Semmelweis Egyetemen nagyon hosszú ideje folyik képzés, nagy gyakorlattal rendelkeznek az oktatók. "Ha a János kórházban olyan oktatók teljesítenek szolgálatot, akik egyetemi oktatói-klinikai gyakorlattal rendelkeznek, akkor ez az oktatás színvonalát növeli."

Az orvosegyetem rektora utalt arra is, hogy "megtartva a kiscsoportos betegellátás, oktatás lehetőségét, az integrációval jelentősen növelhető lenne a képezhető hallgatók száma is.

Szél Ágoston úgy fogalmazott: "a János kórház épületállománya gyors segítségre szorul, de előbb-utóbb megteremtődik annak a felújításnak az alapja, aminek a révén az elaggott épületeit olyan állapotba lehet hozni, hogy azok méltók legyenek arra, hogy akár külföldi medikusoknak is teret nyújthassanak."

Hozzátette: "abban gondolkodunk, hogy ha az idegennyelvű képzések száma növekedhet, az jelentős pluszbevételt hoz az egyetemnek, amelyből szívesen áldozna is erre, hiszen ez önmagát erősítő folyamat lenne."

Hanganyag: Gál Ildikó