Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bravúros műtét anyaméhben a pécsi klinikán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon először sikerült az anyaméhben megoperálni ikreket. A beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezték. A műtétre azért volt szükség, mert az egyik magzatnál túl sok, a másiknál túl kevés volt a magzatvíz.

Az operációt végző Molnár Gábor szülész-nőgyógyász az InfoRádióban elmondta: az úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma nagyon ritka rendellenesség, az egypetéjűiker-terhességek körülbelül tizenöt százalékánál fordul elő. Ennél a rendellenességnél az egyik magzat a másiknak vért ad, emiatt az egyiknek túl sok lesz a magzatvize, a másiknak pedig túl kevés - magyarázta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának orvosa.

Hozzátette: ebben a kórképben nagyon magas a magzati halálozási arány. Ha nem avatkoznak közbe időben, a magzatok nyolcvan - kilencven százaléka még a méhen belül életét veszti, de a megszülető babák is súlyos neurológiai károsodással jönnek a világra.

Eddig Magyarországon nem volt lehetőség arra, hogy ezt a beavatkozást elvégezzék. 2010-ben kezdődött az a program, amely lehetőséget adott arra, hogy a Nyugat-Európában már alkalmazott műtéti technikát itthon is meghonosítsák. Az eljárásban a sztetoszkópos lézerkezeléssel az anyaméhben, a méhlepényen futó érösszeköttetéseket elzárják. A pécsi klinikának egy pályázattal és külföldi hallgatók adományainak segítségével sikerült a szükséges műszereket beszereznie. Az orvosok Hamburgban sajátították el az eljárást.

Az első sikeres műtétet júliusban hajtották végre a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kismama a terhesség 21. hetében járt, egy előrehaladott, hármas stádiumú iker-iker transzfúziós szindrómával.

A babák Sámson és Zoárd szeptember 15-én születtek meg, mindketten jól vannak.

Ha a szakma is támogatja, akkor a jövőben országos centrumként, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája cégezheti majd a hasonló műtéteket.

Hanganyag: Gál Ildikó