Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét megjelent az ózonlyuk az Antarktisz felett - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 28. csütörtök: Lothar Späth baden-württembergi kereszténydemokrata miniszterelnök bizalmas jellegű, négyszemközti megbeszélésen fogadta Hans Modrow-t, az NDK-beli Német Szocialista Egységpárt Drezda kerületi bizottságának első titkárát. A Szovjetunióban tíz-tizenkét millió tonna kőolajjal kevesebbet szállítottak ebben az évben a kitermelők az állami megrendelőknek - közölte a Szocialisztyicseszkaja Indusztrija című szakfolyóirat cikke.

Lothar Späth baden-württembergi kereszténydemokrata miniszterelnök bizalmas jellegű, négyszemközti megbeszélésen fogadta Hans Modrow-t, az NDK-beli Német Szocialista Egységpárt Drezda kerületi bizottságának első titkárát. A nyugatnémet hírközlés által jelentős fejleményként értékelt megbeszélésről a felek nem közöltek részleteket. Modrow korábban egy sajtóértekezleten jelezte: ő is úgy látja, hogy a fiatalok elvándorlásáról otthon mélyebben el kell gondolkodni. Az emberi és szabadságjogok NDK-beli szavatolásával kapcsolatban ugyanakkor kijelentette, hogy ezen a területen hazájának nincs behoznivalója.

A reformkommunistákat az különbözteti meg a kommunistáktól, hogy a szocialista demokráciától eljutottak a demokratikus szocializmusig, szemben az utóbbiakkal, akik ma is a proletárdiktatúra, a bolsevik típusú párt szükségességéről beszélnek. Ezt Pozsgay Imre államminiszter jelentette ki azon a beszélgetésen, amelyet a nemzetközi és a hazai sajtó számos munkatársával folytatott a Parlamentben. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy még mindig kommunistának vagy pedig már szociáldemokratának vallja-e magát, Pozsgay Imre hangsúlyozta: nincsen identitás-zavara, mert ahhoz a programtervezethez tartja magát, amely az európai politikai értékekre épít, és amelyet az ő vezetésével dolgoztak ki.

A Szovjetunióban tíz-tizenkét millió tonna kőolajjal kevesebbet szállítottak ebben az évben a kitermelők az állami megrendelőknek - közölte a Szocialisztyicseszkaja Indusztrija című szakfolyóirat cikke. Az írás idézi az olajipari minisztérium egyik illetékesét, aki szerint a gazdasági reformok címén zajló kapkodás olyan károkat okoz az ágazatnak, hogy az év hátralévő hónapjaiban bármelyik pillanatban bekövetkezhet a teljes összeomlás.

Ismét megjelent az ózonlyuk az Antarktisz felett - jelezték a Déli-sarkvidéken működő Mirnij és Novolazarevszkaja kutatóállomásokon dolgozó szovjet szakemberek. A szovjet tudósok megfigyelései szerint 14-25 kilométeres magasságban naponta változó mértékben, esetenként 30-40 százalékkal csökken az ózon, a káros ibolyántúli sugarakat elnyelő gáz koncentrációja. Az ózonlyuk kiterjedése most jóval nagyobb, mint egy évvel korábban, bár nem éri el az 1987-ben mért értéket. A légkör ózontartalmának ilyen jelentős, ugrásszerű változásait a szakemberek szerint nagy valószínűséggel a környezetszennyezés okozza.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.