Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A miniszterelnök a fajvédők konferenciájának betiltására adott utasítást - hírösszefoglaló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök utasítást adott a fajvédő konferencia betiltására. Hétfőn megkezdődik az Európai Bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása. Portugáliába utazik Áder János köztársasági elnök.

A miniszterelnök utasítást adott a fajvédő konferencia betiltására. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október elejére, Budapestre tervezett konferenciáját. A tervezett konferencia ellen korábban tiltakozott az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is. Felbontotta a szerződést a szervezőkkel az a budapesti rendezvényközpont, amely otthont adott volna az eseménynek.

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem veszélyezteti az idei hiánycélt, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nőnek a magyar költségvetés védelmi kiadásai. Varga Mihály a HírTV műsorában elmondta: a kormány szerint nem vezetnek megoldásra az Oroszország elleni uniós szankciók, azokból ugyanakkor Magyarországnak sok kára származik, aminek megtérítésére bejelenti igényét Brüsszel felé. A miniszter szerint folytatni kell a keleti nyitás politikáját, az exportból kimaradó magyar termékeket pedig itthon kell elfogyasztani. Varga Mihály megismételte, hogy az általa korábban említett kormányzati kiadáscsökkentés nem megszorításokat jelent, hanem azt, hogy a gazdaság növekedésével arányaiban csökkennek az állami kiadások. A tárcavezető szólt arról is, hogy a következő négy évben még több új munkahelyet kell létrehozni.

Holnap megkezdődik az Európai Bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása. Navracsics Tibort, az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyek várományosát szerda este kérdezik a szakbizottságok tagjai. A májusi Európai Parlamenti választás nyomán a tagországok vezetői Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt jelölték a bizottság új elnökének, akit a parlament is elfogadott. Az új elnök tervezetet készített a biztosi helyek elosztására a többi 27 tagállam jelöltjei között, akik a következő 9 napban tartandó meghallgatásaikon bizonyíthatják, hogy alkalmasak a nekik szánt terület képviseletére. Az Európai Parlament várhatóan október 22-én, a szabályok szerint egyetlen szavazással hagyhatja jóvá vagy utasíthatja el az új összetételű Európai Bizottságot.

Holnap kezdődik a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos másodfokú tárgyalások sorozata a Fővárosi Ítélőtáblán. Elsőként az EvoBank Zrt. keresetét tárgyalják. A héten tíz pert tárgyaltak első fokon, valamennyi perben veszítettek a pénzintézetek. Eddig a bíróság összesen 59 ítéletet hozott, ebből 56 felperesi keresetet utasítottak el teljesen. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. Az Országgyűlés szerdán fogadta el az elszámolási törvényt.

Legkésőbb jövő márciusban megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hozzátette: a holding feladata először az áram-, a gáz- és távhőszolgáltatás lesz. A víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás később kezdődhet. A teljesen állami tulajdonú cég szervezésével kapcsolatos feladatokkal Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök. A politikus úgy fogalmazott, a kormány nem állami eszközökkel akarja lenyomni a jelenlegi piaci szereplőket, az állami cég magas színvonalú szolgáltatással és versenyképes árakkal kívánja elnyerni a fogyasztók bizalmát.

Portugáliába utazik hétfőn Áder János köztársasági elnök. Egyebek mellett menekült-, energia- és kutatási ügyek lesznek a fő témái annak a kötetlen eszmecserének, amelyet hétfőn és kedden tartanak kilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország államfőjének a részvételével. Az államfőknek kétoldalú megbeszélésekre is lehetőségük lesz. A program részeként a magyar delegáció várhatóan portugáliai zarándokhelyekre is ellátogat.

Hétfőn kaphatják meg a nemzetiségi jelölőszervezetek a választók adatait a kampányoláshoz. A választási irodák azoknak a név- és lakcímadatait nem adják ki, akik megtiltották az adatok kampánycélú kiadását. Az adatkikérési lehetőségeknek az a célja, hogy a jelölőszervezetek célzott és takarékos kampányt folytathassanak, így választási szóróanyagaikat, kiadványaikat csak azoknak a postaládájába dobják be, akiket érint a nemzetiségi választás. Az adatokat a nemzetiségi szervezet legkésőbb október 12-én 16 óráig köteles megsemmisíteni.

Az önkormányzati választásokról szóló értesítők címzettjeinek 1,2 százalékát nem találta meg a posta. A Nemzeti Választási Iroda közölte: ezek az értesítők bontatlanul érkeztek vissza. A szervezet augusztus 18-a és 25-e között névre szólóan adta postára az értesítést mintegy 8,2 millió választópolgárnak arról, hogy kitűzték a voksolást, és arról, hogy a címzett szerepel a névjegyzékben. A papíron rajta van a választópolgár neve, születési ideje, lakcíme, a szavazás helye és ideje. Mintegy 95 ezer esetben érkezett vissza az értesítő a Nemzeti Választási Irodához azért, mert a címzett feltehetően elköltözött, csak ezt még nem jelentette be. Így viszont az érintettek új lakóhelyükön sem szavazhatnak, mivel a voksoláson nem tudják majd igazolni új lakcímüket.