Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kísérletképpen betiltja a dohányzást két belföldi járatán a Lufthansa - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 27. szerda: A jövő év januárjában készül el a magyarországi uránbányászat beszüntetésének terve. A Magyar Posta bővíti szolgáltatásainak körét Pest megyében.

A jövő év januárjában készül el a magyarországi uránbányászat beszüntetésének terve. Az Ipari Minisztériumban elmondták, az uránbányászat állami támogatásának teljes összege már a múlt évben elérte a 3 milliárd forintot, az idén pedig csak a támogatás 2,8 milliárd forint. A gazdaságossági vizsgálatok során kiderült, hogy a termelés fenntartása 1995-ben már 4 milliárd forint közvetlen állami támogatást igényelne. A bányászok megélhetési gondjainak enyhítését szolgálja majd egyebek között az átköltözési támogatás és a korkedvezményes nyugdíjazás. Jelentősebb keresetveszteség esetén indokolt a dolgozók lakáshitel-törlesztési kötelezettségét a megváltozott anyagi helyzetükhöz igazítani - hangoztatták a minisztériumban.

A Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Vállalat a pesti Duna parton a Dráva utca és a Kárpát utca sarkán egy finn céggel új, 8 szintes, 254 szobás és 8 lakosztályos gyógyszállót építtet. A szállodához komplett fürdőgyógyászati létesítmény csatlakozik, ahol mozgásszervi és ízületi gyulladásos megbetegedések gyógyítására a margitszigeti Magda-forrás vizét használják fel. Az új létesítményt várhatóan 1990 közepén adják át.

A Magyar Posta bővíti szolgáltatásainak körét Pest megyében. Gödöllő, Százhalombatta és Szentendre után szeptemberben Szentendre és Érd körzetét is bekapcsolják a nemzetközi távhívó-forgalomba. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők a 00 tárcsázásával közvetlenül tudnak külföldre telefonálni.

Kísérletképpen betiltja a dohányzást két, rövid menetidejű belföldi járatán a Lufthansa nyugatnémet légitársaság. Az utasok kérésére a légitársaság igyekszik visszaszorítani a dohányzást: 1987 áprilisa óta az ülőhelyek 70 százalékát tartják fenn a nemdohányzóknak, szemben a korábbi 50 százalékkal. A Lufthansa illetékesei hangsúlyozták, hogy az általános dohányzási tilalomról a
repülőgépeken a parlamentnek kellene döntenie. Az Egyesült Államokban egyébként valamennyi, két óránál rövidebb menetidejű légijáraton tilos rágyújtani.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.