eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányoldal szerint növeli a biztonságot a paksi atomerőmű bővítése - a nap hírei

A kormányoldal szerint növeli az ország energiabiztonságát a paksi atomerőmű bővítése, az ellenzék bírálja a beruházást. Egy év alatt 177 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Újabb pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország sokat veszíthetett volna, ha nem köti meg a Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó megállapodásokat. Szijjártó Péter az erőmű bővítéséről szóló parlamenti vitanapon azt mondta: a beruházás jelentősen növeli az energiabiztonságot, javítja az ország versenyképességét és hozzájárul az ipari rezsicsökkentéshez. A miniszter az elmúlt évek legnagyobb gazdaságfejlesztő beruházásának nevezte a paksit. A tervek szerint az építkezés 2018-ban indulhat el, az első blokk 2025-ig állhat üzembe. Oroszország 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára.

Az MSZP és az LMP továbbra is elutasítja a paksi bővítést, míg a kormánypártok az olcsóbb energia, valamint az áramellátás számára nélkülözhetetlen atomenergia miatt előnyösnek tartják a beruházást. A szocialista párt a parlamenti vitanapon úgy vélte: hazugságok sokaságára épít a paksi bővítésről szóló megállapodás, és következményeként Magyarország elveszíti szuverenitása egy részét. Az LMP továbbra is a megújuló energiaforrások mellett foglalt állást az atomenergia helyett. A Jobbik az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának összehívását sürgette, hogy kiderüljön: eléri-e a 40 százalékot a magyar beszállítói arány a beruházásnál.

A kormányfő szerint Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte: a következő időszakban felgyorsítják a gáztárolók feltöltésének ütemét. Hozzátette: megállapodott a Gazprom vezérigazgatójával abban, hogy a szükséges nagy mennyiségű gázt meg fogja kapni az ország. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kormány folytatja a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikát és nem lesznek megszorítások. Orbán Viktor elmondta: tovább akarják csökkenteni az államadósságot, leépítik a bürokráciát, és egy polgárbarát kormányzást akarnak megvalósítani.

Újabb pénzintézet devizahiteles keresetét utasította el a Fővárosi Törvényszék. A bíróság első fokú, nem jogerős ítélete szerint tisztességtelenek és érvénytelenek a Korona Kredit Jelzálog Zrt. egyoldalú szerződésmódosításai. A törvényszék eddig 60 ítéletet hozott, ebből 57 keresetet elutasított. Háromnak részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy pénzintézet visszalépett. A másodfokú tárgyalások sorozata jövő hétfőn kezdődik.

Összhangban van az európai uniós joggal gyógyszertárak tulajdoni szabályozása, és megegyezik több más uniós ország szabályozásával - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság. A kormány hamarosan válaszol a bizottság által feltett kérdésekre, írták közleményükben arra reagálva, hogy az Európai Bizottság előző nap kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a patikatörvény előírásai miatt. A bizottság szerint a gyógyszertárak működését és tulajdonviszonyait szabályozó magyar jogszabály a letelepedés és a tőke szabad áramlásának szabadságát is sérti.

Egy év alatt 177 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint június és augusztus között 4 millió 158 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 4,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 3,4 százalékponttal 62,4 százalékra emelkedett. A KSH adatai alapján éves szinten 2,3 százalékponttal,. 7,6 százalékra csökkent az állástalanok aránya. Az előző három hónapos időszakkal összehasonlítva is 18 ezerrel kevesebben kerestek állást.

Az értékesítési rendszer átszervezésével segítene az almatermelőknek a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Glattfelder Béla megjegyezte: az idén rekord almatermés van Magyarországon, de a gyümölcs nehezen adható el. Azt kérte: az önkormányzatok több helyen rendezzenek helyi vásárokat, ezzel biztosítva a termelői értékesítést. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban közölt adatai szerint az idén 27 600 hektáron 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel. A tárca 780-800 ezer tonna rekordtermésre számított, ami 150-200 ezer tonnával több a vártnál.

Végső búcsút vettek Sztankay Istvántól. Több száz tisztelője, rokonai, pályatársai kísérték utolsó útjára a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét a Farkasréti temetőben. Sztankay Istvánt életének 79. évében, hosszú betegség után érte a halál.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×