Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyták Pozsgay Imre beszámolóját - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 25. hétfő: A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága meghallgatta Pozsgay Imre tájékoztatóját a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokról, és jóváhagyta az MSZMP tárgyalóküldöttségének munkáját. A győri határőrkerület parancsnokságán arról számoltak be, hogy már 15 ezer fölé emelkedett a Hegyeshalmon át az NSZK-ba távozott NDK-állampolgárok száma.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága meghallgatta Pozsgay Imre tájékoztatóját a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokról, és jóváhagyta az MSZMP tárgyalóküldöttségének munkáját. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a közlemény, amelyet a Központi Bizottság ülése után adtak ki. A testület szerint az elért megállapodás jelentős lépés az ország jövőjét szolgáló békés átmenethez. Az MSZMP a maga részéről mindent megtesz a megállapodás valóra váltásáért. A Központi Bizottság Barabás János KB-titkár előterjesztésében állásfoglalás-tervezetet alakított ki a nemzeti megbékélésről, amelyet - más dokumentumokkal együtt - megvitatásra ajánl a kongresszusnak.

A győri határőrkerület parancsnokságán arról számoltak be, hogy már 15 ezer fölé emelkedett a Hegyeshalmon át az NSZK-ba távozott NDK-állampolgárok száma. Szombaton és vasárnap 1951-en távoztak. A két pihenőnapon 129-en lépték át illegálisan a magyar-csehszlovák határt, közülük 128 NDK-beli és egy csehszlovák állampolgár. Nyolcvanheten a Dunát úszták át Rajka és Esztergom között.

Fővárosszerte plakátok, szórólapok tudatják, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége és a Szabad Demokraták Szövetsége a Fegyveres Erők Napjára békés demonstrációra hív a Munkásőrség Országos Parancsnoksága elé mindenkit, hogy ily módon követelje a munkásőrség azonnali és maradéktalan feloszlatását. Szász István az SZDSZ Tanács tagja elmondta: az SZDSZ-nek és a Fidesznek, valamint más ellenzéki szervezeteknek is, legalább egy éve állandóan visszatérő követelése, hogy a munkásőrséget - amelyet az uralkodó párt magánhadseregének tekintenek - mindenféle jogutód nélkül oszlassák fel. Sajnálatát fejezte ki, hogy a háromoldalú tárgyalásokon ezt a célt nem sikerült elérniük. A demonstráció dátumául azért választották a fegyveres erők napját, mert ezzel is azt kívánták kiemelni, hogy a munkásőrség nem része a törvényes felügyelettel rendelkező fegyveres erőknek.

A Budapesti Közlekedési Vállalat az idén a tavalyihoz képest mintegy egymilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat - állapította meg a Fővárosi Tanács Végrehajtó bizottsága a BKV jelentése alapján. A forgalmi teljesítmények kényszerű visszafogása máris érezhető. A testület megítélése szerint a BKV a jelentkező problémákat forgalomszervezési intézkedésekkel, a járművek átcsoportosításával átmenetileg megoldotta, a szükséges beruházások elmaradása miatt azonban e helyzet tovább nem tartható fenn. A műszakilag elavult járműparkra túlságosan sokat kell költeni, s ezt a BKV már nem tudja vállalni. Amennyiben a költségek további csökkenésével kell számolniuk, a város tömegközlekedése csődbe juthat - mutat rá a jelentés.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.