eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jóváhagyták Pozsgay Imre beszámolóját - 25 éve történt

1989. szeptember 25. hétfő: A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága meghallgatta Pozsgay Imre tájékoztatóját a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokról, és jóváhagyta az MSZMP tárgyalóküldöttségének munkáját. A győri határőrkerület parancsnokságán arról számoltak be, hogy már 15 ezer fölé emelkedett a Hegyeshalmon át az NSZK-ba távozott NDK-állampolgárok száma.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága meghallgatta Pozsgay Imre tájékoztatóját a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokról, és jóváhagyta az MSZMP tárgyalóküldöttségének munkáját. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a közlemény, amelyet a Központi Bizottság ülése után adtak ki. A testület szerint az elért megállapodás jelentős lépés az ország jövőjét szolgáló békés átmenethez. Az MSZMP a maga részéről mindent megtesz a megállapodás valóra váltásáért. A Központi Bizottság Barabás János KB-titkár előterjesztésében állásfoglalás-tervezetet alakított ki a nemzeti megbékélésről, amelyet - más dokumentumokkal együtt - megvitatásra ajánl a kongresszusnak.

A győri határőrkerület parancsnokságán arról számoltak be, hogy már 15 ezer fölé emelkedett a Hegyeshalmon át az NSZK-ba távozott NDK-állampolgárok száma. Szombaton és vasárnap 1951-en távoztak. A két pihenőnapon 129-en lépték át illegálisan a magyar-csehszlovák határt, közülük 128 NDK-beli és egy csehszlovák állampolgár. Nyolcvanheten a Dunát úszták át Rajka és Esztergom között.

Fővárosszerte plakátok, szórólapok tudatják, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége és a Szabad Demokraták Szövetsége a Fegyveres Erők Napjára békés demonstrációra hív a Munkásőrség Országos Parancsnoksága elé mindenkit, hogy ily módon követelje a munkásőrség azonnali és maradéktalan feloszlatását. Szász István az SZDSZ Tanács tagja elmondta: az SZDSZ-nek és a Fidesznek, valamint más ellenzéki szervezeteknek is, legalább egy éve állandóan visszatérő követelése, hogy a munkásőrséget - amelyet az uralkodó párt magánhadseregének tekintenek - mindenféle jogutód nélkül oszlassák fel. Sajnálatát fejezte ki, hogy a háromoldalú tárgyalásokon ezt a célt nem sikerült elérniük. A demonstráció dátumául azért választották a fegyveres erők napját, mert ezzel is azt kívánták kiemelni, hogy a munkásőrség nem része a törvényes felügyelettel rendelkező fegyveres erőknek.

A Budapesti Közlekedési Vállalat az idén a tavalyihoz képest mintegy egymilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat - állapította meg a Fővárosi Tanács Végrehajtó bizottsága a BKV jelentése alapján. A forgalmi teljesítmények kényszerű visszafogása máris érezhető. A testület megítélése szerint a BKV a jelentkező problémákat forgalomszervezési intézkedésekkel, a járművek átcsoportosításával átmenetileg megoldotta, a szükséges beruházások elmaradása miatt azonban e helyzet tovább nem tartható fenn. A műszakilag elavult járműparkra túlságosan sokat kell költeni, s ezt a BKV már nem tudja vállalni. Amennyiben a költségek további csökkenésével kell számolniuk, a város tömegközlekedése csődbe juthat - mutat rá a jelentés.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×