eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átadták a budapesti Rudas fürdő új wellnessközpontját - a nap hírei

Október elején kilenc pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre a következő hét év uniós fejlesztési forrásaiból. Engedélyezte az állami tulajdonszerzést az MKB Bankban a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. Rendszeres támogatást szavazott meg a János és a Kútvölgyi Kórház integrált együttműködésére a XII. kerület.

Október elején kilenc pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre a következő hét év uniós fejlesztési forrásaiból - jelentette be a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor kulcsfontosságúnak nevezte az európai fejlesztési források hatékony felhasználását. Hozzátette: 2014-2020 között 34 milliárd euró keret áll Magyarország rendelkezésére, és a cél az, hogy magas hozzáadott értékű termelésre, foglalkoztatásra ösztönző növekedési pályára álljon az ország.

Engedélyezte az állami tulajdonszerzést az MKB Bankban a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. A nemzeti bank tájékoztatása szerint a testület jóváhagyta, hogy a magyar állam közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen az MKB Bank Zrt.-ben, illetve a pénzintézet többi cégében. A jegybanki engedélyeztetési folyamatra azért volt szükség, mert a kormány július végén hozott határozatában egyetértett az MKB Bank Zrt. jegyzett tőkéjének 99.99 százalékát kitevő részvények megvásárlásával a Bayerische Landesbanktól, és tudomásul vette az erre vonatkozó szerződést.

Mindkét ma tárgyalt devizahiteles perben elutasította a pénzintézetek keresetét a Fővárosi Törvényszék. A bíróság az AXA Bank esetében már kiegészítő ítéletet hozott első fokon. A törvényszék szerint tisztességtelenek és érvénytelenek az érintett két hitelintézet egyoldalú szerződésmódosításai. A bíróság eddig 56 elutasító ítéletet hozott, három keresetnek részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. A másodfokú tárgyalások sorozata jövő hétfőn kezdődik.

Kiterjeszti ellenőrzéseit az Állami Számvevőszék a korábban kevésbé vagy egyáltalán nem ellenőrzött területekre és tevékenységekre. Domokos László, a szervezet elnöke az ÁSZ szakmai rendezvényén emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a szervezet kiemelt feladatának tekinti az állami és önkormányzati vagyongazdálkodás ellenőrzését. Hegmanné Nemes Sára a vagyonpolitikáért felelős államtitkár a tanácskozáson a nemzeti közszolgáltató társaságok rendszerének bővítését sürgette.

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a magyar állam hatékony védelmet tud biztosítani az állampolgársággal való visszaélésekkel szemben, ezért nincs szükség jogszabály-módosításra. Németh Zsolt az InfoRádióban azt követően beszélt erről, hogy részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes, zárt ülésén. Hangsúlyozta: nem szereztek tízezres számban hamis magyar állampolgárságot, és ahol valamilyen visszaélés történt, feljelentést tettek.

Egy kiegyensúlyozott kapcsolatrendszerben teljesen helyén valónak tartja a vitákat két ország, így Magyarország és az Egyesült Államok között a kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója. Szemerkényi Réka a napokban elhangzott kölcsönös bírálatokra utalva az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor azt is hangsúlyozta: emellett figyelni kell arra is, hogy a két országnak számos közös érdeke van és ezeket fejleszteni kell.

Évente 50 millió forinttal támogatja a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb integrált együttműködését a hegyvidéki önkormányzat - döntött a kerület képviselő-testülete. A XII. kerület polgármesterének javaslata értelmében ez a következő öt évben összesen 250 millió forintos támogatást jelente. Pokorni Zoltán emlékeztetett arra: felvetődött, hogy a két intézményből egy integrált egyetemi oktatókórház jöjjön létre, s ehhez felújítási alapot képeznének a többletbevételekből, önkormányzati támogatásból és állami forrásból.

Átadták a budapesti Rudas fürdő új wellnessközpontját. Tarlós István főpolgármester az ünnepségen elmondta, hogy az egymilliárd forintos fejlesztés része egy jakuzzi és a panorámás napozóterasz a tetőkertben, a középső szinten az utcáról is megközelíthető étterem nyílt, a földszinten pedig négy különböző vízhőmérsékletű medence épült. A létesítmény péntek reggel nyílik meg.

Bejelentették a Nemzet Művésze díjban részesülők névsorát. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: az elismerést tíz kategóriában összesen 69 Kossuth-díjas alkotó kapja meg. A Nemzet Művésze díjban részesül mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc. A Nemzet Művésze díj Bizottság által adományozott elismeréssel járó életjáradék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×