Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon a legolcsóbbak a lakások a régióban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, a négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért 1186 eurót kell fizetni - közölte felmérése eredményét a Deloitte Zrt.

Az idén harmadszor készült el a Deloitte tanulmánya, amely 14 európai ország lakáspiaci elemzésén alapszik, az orosz, illetve újdonságként az izraeli piacok adataival kiegészülve.

A brit és francia lakásárak a legdrágábbak közé tartoznak, ott az új lakások négyzetméterenként 4000 euróba is kerülhetnek.

A megfigyelt országokban a lakóingatlanok árnövekedése nagyon eltérő képet mutatott. Ausztria és Németország érte el a legnagyobb áremelkedést - 7, illetve 5 százalékot -, míg Olaszországban és Spanyolországban - 5, illetve 13 százalékkal - még mindig estek az ingatlanárak tavaly.

A legdrágább európai városnak továbbra is London és Párizs számít. Londonban, a központhoz közel, az átlagos négyzetméterenkénti ár meghaladja a 10 ezer eurót, míg Párizsban a használt lakások négyzetméterenként 8140 euróba kerülnek.

Budapest, Lisszabon és Varsó a spektrum ellentétes oldalán helyezkednek el, sorrendben 1140, 1640, illetve 1704 eurós átlagos négyzetméterenkénti árral.

A saját tulajdonú lakás elérhetősége jelentősen változik a vizsgált országokban. Míg Dániában már 2,1 éves bruttó jövedelem elegendő egy új lakás vásárlásához, addig Csehországban 7,2 évnyi bruttó jövedelemre van szükség ugyanehhez. Lengyelországban és Magyarországon ez egységesen 7,4 év.