eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb jogorvoslat Hernádi Zsolt ügyében

A Mol elnök-vezérigazgatója nélkül kezdődik meg Horvátországban annak a büntetőpernek a tárgyalása, amelynek egyik vádlottja Hernádi Zsolt. A legfelsőbb bíróság ugyanis elutasította a Hernádi Zsolt védői által benyújtott fellebbezést. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal vádolják, hogy 2009-ben az akkori miniszterelnöknél kenőpénzért cserébe elérte: a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait. Kálló Izabella kérdezte Hernádi Zsolt védőjét, Zamecsnik Pétert.

"Miután még nem olvastam a legfelsőbb bíróság határozatát, mert a fordítás még nem érkezett meg, egyelőre csak annyi vehető ki, hogy megismételték azokat a szerintem tarthatatlan érveket, hogy mi mindenből lehet következtetni Hernádi Zsolt kvázi szökésére" - mondta az InfoRádiónak Zamecsnik Péter ügyvéd.

Hernádi Zsolt védője kifejtette, "most egy következő jogorvoslati fórum következik, ezt a horvát ügyvéd kollégáktól tudom, ez az alkotmánybírósági panasz lesz, ahol ennek a döntésnek az alkotmányjogi hátterét fogják majd megvizsgálni. Hogy erre mikor kerül sor, azt nem tudom."

A távollétes eljárással kapcsolatban Zamecsnik Péter kifejtette, ez hasonlít a magyar eljárásjogban is használt lehetséges eljárási módhoz. Nyilvánvaló kötelező a védelem, és hát lefolytatják úgy, hogy a vádlott nincs jelen. Persze nyilvánvalóan ehhez, ahogy a magyar jogban is társul egy rendelkezés, hogy ha és amennyiben valamikor majd a hatóságok számára előkerül a vádlott, akkor kötelező perújítás van, hiszen a távollétes eljárás gyakorlatilag arról is szól, hogy a védekezésnek ezen formájától el van zárva a vádlott - fejtette ki az ügyvéd.

"Ha most én lennék a bíró, akkor megvárnám ennek az alkotmánybírósági döntésnek a megérkezését, hiszen tegyük föl, hogy mondjuk ellentétes döntést hoznak, akkor kár volt megkezdeni az egészet" - válaszolta arra a kérdésre, hogy az első tárgyalási napot az alkotmánybírósági beadvány ellenére is megtarthatja-e a bíróság.

"Ez nagy valószínűséggel kijelenthető" - mondta Zamecsnik Péter arra, hogy bár még nem tudják az első tárgyalás időpontját, de a MOL elnök-vezérigazgatója nem lesz jelen ezen a tárgyaláson.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×