Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megjelent a lakossági fűtésrendszer korszerűsítésére kiírt pályázat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megjelent a lakossági fűtésrendszer korszerűsítésére kiírt pályázat, a részletes pályázati dokumentáció hétfőtől elérhető a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: egymilliárd forinttal támogatják a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével megvalósuló korszerűsítését.

A pályázati úton elnyerhető forrásból lehetőség nyílik a lakóingatlanok elavult állapotú gázkazánjainak új kondenzációs gázkazánra történő cseréjére, és ehhez kapcsolódóan a fűtési és a melegvíz-rendszer korszerűsítésére. A gázkazánok cseréjével jelentősen csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás. A vissza nem térítendő támogatást a zöldgazdaság finanszírozási rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

A pályázaton azok a magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett, életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai. Pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújtanak be pályázatot - ismertette az NFM.

A pályázattal elnyerhető támogatás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, a támogatás lehetséges maximális mértéke 650 ezer forint.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatják be a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személyek.

A pályázati portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől, a pályázatot benyújtani a pályázatok meghirdetésétől számított 30. naptári napot követően a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet - közölte az NFM.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati honlapon (http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/fejlesztes-es-klimapolitikaert-valamint-kiemelt-kozszolgaltatasokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/plyazat-futeskorszerusitesre) és az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.

Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt múlt szerdán jelentette be, hogy három új lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Az egymilliárd forintos fűtéskorszerűsítési pályázat után jelenik meg a kiírás háztartásigép-cserére 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal.