Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Európa Tanács támogatja a magyar reformokat - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 23. szombat: A Szovjetunió immár kész megkötni a hadászati fegyverzetkorlátozási egyezményt akkor is, ha nem születik egyidejűleg megállapodás az űrfegyverek eltiltásáról. Szombaton már kora délelőtt benépesült a kőbányai vásárváros, a budapesti és vidéki lakosok tízezrei választották hétvégi programként az őszi BNV megtekintését.

A Szovjetunió immár kész megkötni a hadászati fegyverzetkorlátozási egyezményt akkor is, ha nem születik egyidejűleg megállapodás az űrfegyverek eltiltásáról. Ezt közölték Eduard Sevardnadze szovjet és James Baker amerikai külügyminiszter Egyesült Államokbeli tárgyalásainak első napja után. Amerikai részről igen pozitívnak minősítették a szovjet álláspont megváltozását. Washington kitart űrvédelmi tervei mellett, de meghívták a szovjet szakértőket, hogy tanulmányozzák az amerikai kutatásokat. A START-megállapodás másik nagy akadálya ugyanakkor még nem hárult el, mivel az amerikai fél változatlanul nem hajlandó a tengeri indítású robotrepülőgépek korlátozására. Szovjet vélemény szerint ezek a fegyverek azért különösen veszélyesek, mert gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek.

Az Európa Tanács támogatja a magyar reformokat. Ezt Habsburg Ottó, az Európai Parlament Magyarországgal Foglalkozó Bizottságának elnöke mondta az MTI munkatársának. A politikus a Fesztivál '89 Bécs-Budapest Világkiállításért rendezvény fővédnökeként tartózkodik Budapesten. Habsburg Ottó arról számolt be, hogy az Európa Tanácsban rendkívüli hatást váltott ki a magyar kormány döntése az NDK-menekültek ügyében. Öröm volt tapasztalni, ahogy a tanács tagjai lelkesen fogadták a hírt, ami minden bizonnyal hozzájárul Magyarország európai integrálódásához - mondta Habsburg Ottó.

Václav Havel neves csehszlovák író ideiglenesen átvette a Charta '77 nevű polgárjogi mozgalom szóvivői posztját - közölték az AFP francia hírügynökséggel prágai ellenzéki körök. Havel a szervezet megalakulásakor is a szervezet egyik első szóvivője volt.

Szombaton már kora délelőtt benépesült a kőbányai vásárváros, a budapesti és vidéki lakosok tízezrei választották hétvégi programként az őszi BNV megtekintését. Főként a szabad területeken kiállított gépkocsik vonzottak sokakat, de nagy volt a tömeg a különböző játékokat bemutató pavilonokban, és sokan voltak kíváncsiak a nemzeti kiállítók termékeire. Az NDK kiállítók sajtótájékoztatón ismertették vásári részvételük célját. A politikai véleménykülönbségek ellenére Magyarország és az NDK gazdasági, kereskedelmi kapcsolatai továbbra is fejlődnek, ez mindkét ország érdeke - mondotta Detlef Rossbach, a Német Demokratikus Köztársaság magyarországi nagykövetségének kereskedelmi attaséja.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.