eur:
394.65
usd:
369.66
bux:
65705.12
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

10 év óta augusztusban volt a legalacsonyabb az államháztartás hiánya - a nap hírei

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a héten. Már sehol sincs érvényben a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség.

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a héten. A képviselők a hét közepén elfogadhatják a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei.

Elutasította a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen benyújtott devizahiteles keresetét a Fővárosi Törvényszék. A bíróság egy keresetet tárgyalt. A hasonló ügyekben eddig 51 elsőfokú ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék. A testület 48 hitelintézet keresetét utasított el, háromnak részben helyt adott, másik hármat felfüggesztett, mert a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy pénzintézet visszalépett a pereskedéstől, egy ügyben pedig csütörtökön még kiegészítő ítéletet hoz a bíróság.

Több mint 10 év óta augusztusban volt a legalacsonyabb az államháztartás havi hiánya - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A deficit 7,4 milliárd forint volt, az első nyolc havi hiány pedig 858,8 milliárd, ami az éves előirányzat 87,2 százaléka. Az idei költségvetési egyenleg alakulását pozitívan befolyásolták a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a folyamatok a korábbi évekhez képest az év második felében fejtik ki a hatásukat. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A termelés és a munka fontosságát hangsúlyozta Zalaegerszegen a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Zalaco Zrt. több mint egymilliárd forintos beruházással megépített új gyáregységének avatásán elmondta: a családi vállalkozás fejlesztése is azt mutatja, hogy tartós gazdasági növekedés és a jólét megteremtése csak fejlesztésekkel, beruházásokkal, a munkán keresztül valósítható meg.

Megjelent a lakossági fűtésrendszer korszerűsítésére kiírt pályázat. A részletes dokumentáció megtalálható a kormányzati honlapon. A tárca 1 milliárd forinttal támogatja a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével megvalósuló korszerűsítését. A gázkazánok cseréjével jelentősen csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás.

A jövő évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti a Liga Szakszervezetek. Az érdekképviselet azt javasolja, hogy a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek állapodjanak meg egy 3 éves felzárkóztató programról, valamint 2017-ig minden évben úgy emelkedjenek a legalacsonyabb bérek, hogy a ciklus végére a minimálbér összege megegyezzen a létminimum összegével.

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság a villamos energia, illetve földgáz eljuttatásának minőségére, egyebek mellett az ellátás folyamatosságára, valamint az üzemzavar-elhárításra, másrészt a kapcsolattartásra, az ügyintézésre összpontosít. Összesen mintegy 20 ezer felhasználót keresnek fel a kérdezőbiztosok.

A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is jól teljesített a magyar turizmus - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder Béla elmondta: az első 7 hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt. A kormány számára az ágazat kiemelt jelentőségű, a GDP-hez való hozzájárulása 9 százalékos, míg a foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot.

Már sehol sincs érvényben a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az összesítés szerint több mint 321 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 120 kilométeren másodfokú, mintegy 200 kilométeren első fokú. A belvíz ellen 36 szakaszon védekeznek.

Letette hivatalos esküjét az új lengyel kormány. A pénteken már bemutatott kabinetről október 1-jén tartanak bizalmi szavazást. Ewa Kopacz kinevezett miniszterelnök, a lengyel parlament eddigi elnöke, azután állította össze az új kormányt, hogy elődjét, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé választották, és ezért távozott posztjáról. Az átalakított kormányban a jobbközép Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt alkotta koalíció politikusai foglalnak helyet. Ewa Kopacz lemondott házelnöki posztjára Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter az új jelölt.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×