eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új javaslat jöhet az orosz embargó miatt kárt szenvedettek megsegítésére - a nap hírösszefoglalója

Napokon belül újabb javaslattal állhat elő az Európai Unió az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére. Csaknem 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren.

Napokon belül újabb javaslattal állhat elő az Európai Unió az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére - közölte az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádióban. Feldman Zsolt szerint ennek tervezete egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállamnak az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján. A kvóta felhasználásának módjáról szabadon dönthetnek az országok. A támogatási eljárást még idén megszerveznék- tette hozzá a helyettes államtitkár. Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyitott 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását, mert elfogyott a pénz.

Holnap hallgatja meg az alkotmánybíró-jelölteket a parlament igazságügyi bizottsága. Az MSZP jelezte: nem vesz részt az ülésen, mert színjátéknak tartja az eljárást. A testület szocialista tagjai, Bárándy Gergely és Teleki László emlékeztettek arra: már az alkotmánybírákat jelölő bizottság munkájában sem vettek részt. Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szerdán szavazhat az Országgyűlés, mindhármukat a kormánypártok javasolták. Gulyás Gergely, az eseti bizottság fideszes alelnöke elmondta: ellenzéki jelöltekről is szavazott a testület, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen szavazatot. Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből.

A megszokottól eltérően szerdán és pénteken ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők a hét közepén elfogadhatják a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. A parlament pénteken a paksi bővítésről is tarthat vitát.

A köztársasági elnök szerint ma is nagy szükség van Szent István bölcsességére és elszántságára. Áder János a Sopronhoz közeli Peresztegen, az államalapító király szobrának avatóünnepségén úgy fogalmazott: ma is és a jövőben is szükség lesz annak megértésére, hogy a bölcs ember sohasem öncélúan bátor.

Csaknem 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. A legmagasabb, harmadfokú, továbbra is a Dráván, 51 kilométeren, de már ott is megkezdődött az apadás - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Elsőfokú árvízvédelmi készültség csaknem 268 kilométeren van érvényben: a Dunán, a Lajtán, a Rába, a Marcal és a Sió egyes részein, továbbá a Murán és a Zalán, másodfokú pedig mintegy 76 kilométeren, a Sió egyes szakaszain. A legtöbb helyen apadás tapasztalható. A belvíz miatt összesen 41 szakaszon van készültség. Az elöntött terület nagysága tovább csökkent, 41 ezer hektárra.

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren. Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: az országzászlók azt hirdetik, hogy a nemzetépítő magyar állam érdekében az elmúlt négy esztendőben folytatott csatákat közösen megnyerték, és mindannyian készen állnak az újabb küzdelmekre, senki érdekét nem sértve, de a magyarok érdekeiért mindig következetesen kiállva.

Kedden folytatódnak az izraeli-palesztin tűzszüneti tárgyalások Kairóban. Egyiptom eredetileg szerdára hívta össze a szembenálló feleket, de Izrael azt kérte, hogy egy nappal hozzák előbbre az időpontot, tekintettel a szerdai naplementével kezdődő zsidó újévre. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ugyanakkor nem hajlandó megválni fegyvereitől, így viszont Izrael valószínűleg nem oldja fel az enklávé ellen több mint hét éve fenntartott blokádját. A Hamász az öthetes, több, mint 1200 ember halálát okozó háború alatt a határok megnyitását jelölte meg a harc egyik legfőbb céljaként.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×