Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Díjazták a magyar kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Erzsébet-program létrehozásáért a magyar kormány elnyerte az Európai Nagycsaládosok Szövetségének díját, amelyet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára vett át szombaton az Európai Nagycsaládosok Szövetségének konferenciáján a portugáliai Cascais városában - tájékoztatta a minisztérium az MTI-t.

Öt kategóriában díjaztak olyan személyeket, illetve szervezeteket, akik, illetve amelyek kiemelkedő munkájukkal segítették a nagycsaládokat. Magyarország eddig az egyetlen ország, melynek kormányát a szervezet elismerésben részesítette a családok érdekében végzett munkájáért.

Az Erzsébet-program nem csupán egy olyan kezdeményezés, mely segít többek között a rászoruló családok üdültetésében, hanem szimbóluma Magyarország megújulásának, amely a szolidaritásról és az ebben betöltött kormányzati felelősségvállalásról szól - mondta Novák Katalin a díjátadó ünnepségen.

Mint fogalmazott: büszkék vagyunk arra, hogy a harmadik éve zajló Erzsébet-program az idén köszöntötte négyszázezredik résztvevőjét. Ez azt jelenti, hogy hátrányos helyzetű gyermekek hetente már 1000 Ft-ért tölthetnek el egy-egy tartalmas hetet olyan helyeken és körülmények között, amit a család önerőből nem tudna biztosítani számukra.

Az Európai Nagycsaládosok Szervezetének díja is visszaigazolja a kormány meggyőződését, mely szerint az Erzsébet-program egy olyan kezdeményezés, melynek létjogosultsága vitathatatlan - jelentette ki Novák Katalin

A család a kormány számára alapvető érték, jól működő, gyermekeket vállaló családok nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Ezt segíti a családi alapú, a gyermekvállalást ösztönző adórendszer bevezetése és az Erzsébet-program létrehozása is - tette hozzá az államtitkár.

A díjátadó előtt Novák Katalin találkozott Portugália szolidaritási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszterével. Pedro Mota Soares a kétoldalú megbeszélésen kiemelte, hogy a két ország hasonló demográfiai problémákkal küzd és elismerően szólt a magyar kormány családtámogatási rendszeréről.

Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége 2004-ben alakult, jelenleg 21 tagszervezettel rendelkezik. Több mint 50 millió európai polgárt, mintegy 9 millió nagycsaládot képvisel. Legfőbb célja, hogy a több gyermekes családok szociális és gazdasági érdekeit képviselje, és támogassa a családbarát szemlélet elterjedését.