eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Cameron: Skóciát és Angliát is nagyobb önrendelkezés illeti meg

Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának is nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe - mondta pénteken, a skóciai népszavazás eredményét kommentálva David Cameron brit miniszterelnök.

A függetlenségről rendezett referendumon a pénteken kora délelőttre véglegessé vált adatok szerint a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre. A függetlenné válás ellen leadott szavazatok száma éppen átlépte a kétmilliót; az elszakadásra 1,61 milliónyian voksoltak. A részvételi arány meghaladta a 85 százalékot, ami példátlan arány a skót demokrácia történetében.

Cameron a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy "határozott választ" igényel "az angol törvényekre angol szavazatok" kérdése.

Ez az úgynevezett "West Lothian" kérdés, amelyet Tam Dalyell, a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt egy legtekintélyesebb veteránja, a skóciai West Lothian választókörzet volt parlamenti képviselője vetett fel csaknem negyven éve. A probléma lényege az, hogy a londoni - vagyis a brit - parlamentben ülő skót képviselők szavazhatnak olyan sarkalatos kérdésekben is, amelyek csak Angliát érintik, ám a hatalmi decentralizációs folyamat alapján, az önálló skót parlament létrehozása nyomán az angol parlamenti képviselők nem voksolhatnak skóciai érdekű, az edinburghi törvényhozás hatáskörébe tartozó ügyekben.

David Cameron ennek a problémának a közeli feloldására tett egyenes utalást pénteki nyilatkozatában, egyelőre részletek nélkül.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a legnagyobb brit politikai pártok korábbi ígéretének megfelelően már novemberre elkészülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek a jelenleginél is nagyobb döntési hatáskört adnak a skóciai parlamentnek, elsősorban az adózási, költségvetési és szociális ügyekben. Cameron szerint a törvényjavaslat januárban kerülhet a brit parlament elé.

A kormányfő egyenes utalást tett arra is, hogy nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×