eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tetőzés közelében a Zala, a Murán folyamatos az apadás

A Zalán tetőzés közelébe ért az árhullám Zalaapátinál, ahol éjszaka harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, miközben a Murán a folyamatos apadásnak köszönhetően csütörtök estére másodfokúra mérséklik a védekezést - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

Zalaapáti térségében a szerdai intenzív vízszintemelkedés után éjszaka már csak lassan áradt a folyó, amelynek vízállása csütörtökön 10 órakor 335 centiméter volt. Harmadfokú árvízi védekezés mellett tetőzés közeli az állapota. A hidrológus szakemberek számításai alapján délutántól valószínűsíthető az apadás.

A folyónál a vízügyi műszaki irányítók, a gátőrök folyamatosan járőröznek, figyelőszolgálatot látnak el a kritikus szakaszokon. Zalaapátinál a jobb parti töltést 200 méter hosszan, 20-60 centiméteres magasságban, nyúlgát építésével erősítették meg, de szükség esetére további töltött homokzsákok is a helyszínen vannak.

A Zaláról érkező árhullám elérte a Kis-Balaton területét, ezért ott a vízvédelmi rendszer a harmadfokú készültséget meghaladó, rendkívüli üzemmódban működik. A védekezés négy belvízvédelmi szakaszon folyik harmadfokú készültség mellett, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet.

A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de 440 hektár mezőgazdasági terület vízben áll.

A Mura teljes magyarországi szakaszára a zavartalan apadás a jellemző, csütörtök reggelre a folyó szintje Letenyénél már 130 centimétert csökkent a hétfő esti 554 centiméteres rekordmagassághoz képest. Letenyénél csütörtökön 10 órakor 421 centiméteres vízállást mértek.

Murakeresztúrnál a kedd reggeli, szintén rekordot döntő 585 centiméteres tetőzés után csaknem egy métert apadt a Mura vízszintje. Ezen a szakaszon 10 órakor 486 centimétert mutatott a vízmérce.

Az állami védvonalakon, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr térségében még fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, készenlétben állnak arra az esetre, ha buzgárok, fakadó víz, szivárgó víz vagy csurgások alakulnak ki. A jelenleg még harmadfokú árvízvédelmi készültséget csütörtökön 18 órától másodfokúra csökkentik.

Az elmúlt hét végén Lenti térségében villámárvizeket okozó Kerka-, Kebele- és Szentgyörgyvölgyi-patak és tározóik vízszintje jelentősen csökkent. A Kebele alsószenterzsébeti tározójából csütörtökre teljesen kiürült a víz, a Kerka-patakon 70 centimétert, a Csesztregi-ágon több mint egy métert apadt 24 óra alatt. A helyi vízkárelhárítási készültséget csütörtökön délutántól megszüntetik.

A Kebele árvíztározójából is folyamatosan ürül ki a víz, de a Kebele-patakon és a Szentgyörgyvölgyi-patakon a helyi vízkárelhárítási készültséget továbbra is fenntartják.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×