eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Porosenko életek megmentéséért mondott köszönetet Kanadának

Köszönetet mondott Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Kanadának, amiért politikailag támogatta kormányzatát a közelmúlt válságidőszakában, továbbá golyóálló mellények és sisakok szállításával életeket mentett meg az oroszbarát szakadárok elleni csatározásokban.

Az ukrán államfő az Egyesült Államokban tervezett látogatása előtt utazott Kanadába, és szólalt fel a parlamentben.

A kanadai segítséget kulcsfontosságúnak nevezte, és úgy vélte, annak köszönhetően ukránok menekülhettek meg a haláltól a belharcokban.

"Köszönünk Kanadának minden emberéletet, amelyet a Donyec-medencében mentett meg a nekünk adott golyóálló mellények vagy sisakok révén" - fogalmazott az elnök.

Porosenko egyúttal támogatást kért Kijevnek ahhoz a törekvéséhez, hogy különleges státust kapjon a NATO-ban. Ezt a kérést Ukrajna nemrégiben - a szövetség állam- és kormányfőinek találkozóján - ismertette, és az államfő részben ennek elérése érdekében utazik Washingtonba is.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerdán további segítséget ígért Kijevnek, és bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk egy 180 millió dolláros hitelről, amellyel szintén Ukrajnát támogatják.

Kanadában mindegy 1,2 millió ukrán származású ember él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×