eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kékestető: szanatóriumból wellnessüdülő?

Évek óta szűkül a Mátrai Gyógyintézet kékestetői telephelyének állami szolgáltatása és ágyszáma is - mondta az InfoRádiónak az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint kétséges, hogy a jövőben is gyógyulhatnak majd ott betegek tb-finanszírozással. Pós Péter attól tart, hogy privatizálják az intézményt, és abból wellnessüdülőt hoznak létre. Emiatt párbeszédet sürget a kormányzattal.

A legutóbbi és legfájóbb számunkra az, ami nem is csak a mátraházai vagy a kékestetői volt szanatóriumot érintette, hogy Magyarországon gyakorlatilag megszüntették a szanatóriumot mint jogi formát - mondta az InfoRádiónak Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: ez ráadásul úgy történt, hogy érdemben a közvélemény erről nem is értesült.

Ez azt jelenti, hogy a szanatórium helyett ezek az intézmények egyszerű fekvőbeteg-intézményekké, kórházakká váltak, ami sokkal kisebb és szegényesebb gyógyászati és rehabilitációs lehetőségeket jelent, mint amit a szanatóriumról szóló korábbi jogszabály előír - mondta.

Pós Péter kifejtette, nemcsak a szanatórium név szűnt meg, hanem a korábbi jogszabályban tételesen le volt írva, hogy a szanatóriumi szolgáltatásokba mi fér bele. A törvénymódosítással ezek megszűntek.

"Itt nem elsősorban arról van szó, hogy egy-egy intézményben hány beteg látható el, bár a Kékestető esetében ez is szűkült. Már évtizedek óta egyre inkább tapasztalható volt, hogy az OEP által fizetett, támogatott betegek helyett mások is wellness-jelleggel megjelentek, tehát saját pénzből fizetett betegek és külföldiek jelenhettek meg egyre nagyobb arányban. Ez a folyamat úgy tűnik, megállíthatatlan".

A szövetség elnöke úgy fogalmazott: attól félnek, hogy ez egy kormányoktól független folyamat, és előbb-utóbb oda fog vezetni, hogy a volt kékesi szanatórium egyike lesz a wellness szállóknak, és privatizáció is fenyegeti.

Eddig az volt a gyakorlat - folytatta -, hogy az országból bárhonnan jövő betegek számára ellátási kötelezettsége volt a teljes intézménynek.

Most ez úgy oszlik meg, hogy a mátraházai intézmény esetében a megye felé van ellátási kötelezettség, és csak speciális esetekben van országos fogadókészség. "A kékestetői intézménynél ez ugyan még nem így van, de már az előző Orbán-kormány előtt is volt olyan törekvés, hogy a megye ráteszi a kezét Kékestetőre is". Mint mondta, ez akkor szerencsére meghiúsult, de félnek attól, hogy ez a folyamat tovább fog menni, és az országos betegellátási kötelezettség egyre szűkül.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke azt mondta, párbeszédet, egyeztetést, világos viszonyokat szeretnénk.

"Mi azt a kizárólagos és Magyarországon egyedi lehetőséget szeretnénk megőrizni, hogy ez egy olyan klíma, ami a Kékestetőn van, ez minden magyarországi beteg számára hozzáférhető legyen" - jelentette ki Pós Péter.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×