Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Izrael között - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 18. hétfő: A Politikai egyeztető tárgyalások plenáris ülésén aláírták a megállapodást. Az NDK és Csehszlovákia hatóságai állítólag egyre nagyobb mértékben arra törekednek, hogy akadályozzák a keletnémet állampolgárok Magyarországra utazását.

A Politikai Egyeztető Tárgyalások plenáris ülésén aláírták a megállapodást. A dokumentumot az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztalhoz tartozó kilenc szervezet közül a Bajcsy-Zsilinszky Endre Társaság, a Független Kisgazda-Földmunkás és Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Néppárt, valamint a Harmadik Oldalt alkotó társadalmi szervezetek és mozgalmak képviselői látták el kézjegyükkel. Az SZDSZ és a Fidesz nem írta alá a dokumentumot, de vétójogával sem élt. A felek kinyilvánították, hogy az alap-megállapodásba foglalt elveknek megfelelően a tárgyalások a békés átmenet politikai és jogi feltételeinek megteremtését, a többpártrendszeren alapuló demokratikus jogállam kialakítását, valamint a társadalmi, gazdasági válságból való kiút keresését szolgálják. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett sarkalatos, közjogi kérdésekben politikai egyetértés született a résztvevők között.

Az MSZMP elfogadta az Ellenzéki Kerekasztalnak azt a javaslatát, hogy az alkotmánymódosítás hatályba lépésével egyidejűleg az Elnöki Tanács lemond és a köztársasági elnök megválasztásáig az államfői funkciókat - a törvényben előírt normák szerint - az Országgyűlés elnöke lássa el.

Az NDK és Csehszlovákia hatóságai állítólag egyre nagyobb mértékben arra törekednek, hogy akadályozzák a keletnémet állampolgárok Magyarországra utazását. Erről a hírről vasárnap esti fő politikai híradójában beszámolt a ZDF és az ARD nyugatnémet tévétársaság, továbbá a Deutschlandfunk országos rádióállomás is. A hírek a Máltai Lovagrend Szeretetszolgálatának egyik budapesti képviselőjére hivatkoztak. Menekültek ugyanis beszámoltak arról, hogy mind több NDK-állampolgártól vették el az útlevelüket. Az is előfordult, hogy Magyarország felé tartó keletnémeteket leszállították a vonatról, és egyszerűen hazaküldték őket.

Helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Izrael között. Az erről szóló megállapodást Budapesten írta alá Horn Gyula magyar és Mose Arensz izraeli külügyminiszter. A magyar kormány az aláírás kapcsán egyúttal kifejezte köszönetét a svéd kormánynak, amely a diplomáciai kapcsolatok 1967-ben történt megszakítása óta ellátta a Magyar Népköztársaság képviseletét Izrael államban.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.