eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Tarlós: mintegy tizenötmilliárd forintot fordítanának fürdőfejlesztésekre

A tervek szerint mintegy tizenötmilliárd forintot fordítanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeinek felújítására, korszerűsítésére és bővítésére a következő években - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A fejlesztéseket a társaság és a főváros saját erejéből kívánja megvalósítani - közölte Tarlós István, hozzátéve: a tervek "reálisak és megalapozottak".

A tervek szerint fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, a Palatinus Strandfürdőt, a Paskál Strandfürdőt, a Dagályt, valamint a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot.

Tarlós István a 2015 és 2020 közötti terveket kifejtve elmondta: két lépcsőben mintegy kétmilliárd forintból fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát. Lesznek új medencék, átépítik a kabinos egységeket, ezek eredményeképpen lényegesen kulturáltabb körülmények fogadják majd a látogatókat - közölte.

Tájékoztatása szerint 2015-ben átépítik és kibővítik a Palatinus strand főépületét, új medencéket építenek, valamint megszűnik a strand idényjellege, ami azt jelenti, hogy az télen is látogatható lesz.

A legnagyobb fejlesztés 2016 után a Dagály strand 3,5 milliárdos fejlesztése lesz. Ebben az esetben az állami is biztosít majd forrást - jegyezte meg Tarlós István.

Elmondta, 1,5 milliárdos fejlesztés elé néz a csillaghegyi strand, továbbá korszerűsítik majd a Paskál és a pesterzsébeti strandot is. Hozzátette: körülbelül 300-400 millió forintból a társaság a létesítményeiben egy új beléptetőrendszert vezet be.

Tarlós István szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek "módja lesz mintegy tízmilliárd forintot fordítania" ezekre a fejlesztésekre. A maradék ötmilliárd forinttal kapcsolatban azt mondta, hogy a ciklus során a főváros "közvetlenül részt kíván vállalni a finanszírozásból".

Szólt arról, hogy a vendégéjszakák száma rendkívül megnövekedett az utóbbi években, mára már 6,5 millió felett van ez a szám, és a turizmusból származó bevétel 126 milliárd forint volt. Ebből a szobák igénybevételéből származó bevétel körülbelül 76 milliárdot tett ki Budapesten, ez az ilyen irányú országos bevétel felét jelenti - mondta Tarlós István.

Kitért arra, hogy a fővárosi gyógyfürdőknek 2010 előtt 500-900 millió forint körüli volt összesen a veszteségük. Ezzel szemben az idei várható nyereség meghaladja a 400 millió forintot. Most már arra is pénzük van a gyógyfürdőknek, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak, mindezt nagy mértékben saját forrásból fedeznék - mondta Tarlós István.

Megjegyezte azt is, hogy talán napokon belül átadják a Rudas fürdő kibővített részét, valamint a jövőbeni fejlesztéseknél uniós forrásokért is küzdeni fognak.

A Rác fürdővel kapcsolatosan kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: az érintett céggel nincs még megegyezés.

"Elképzelhető az, hogy elmegy az ügy a felszámolás irányába" - fogalmazott, hozzátéve, ennek a végeredménye az, hogy a fővárost veszteség nem éri. Közölte, az ügy még nincs lezárva, a fürdő valószínűleg a nem túl távoli jövőben megnyílik majd. Nincs kizárva még a megegyezés se - fűzte hozzá Tarlós István.

A 3-as metró járműveinek tervezett felújításáról szólva közölte, hogy a kivitelezési tendert már megírták, s azt várhatóan egy-két héten belül hirdetik ki.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója közölte: a számítások szerint a tízmilliárd forintot a társaság biztosítja majd a fejlesztésekre, elképzelhető, hogy egymilliárd forint hitel felvesznek majd. Megjegyezte, szerinte nem szorulnak hitelre.

A beléptetőrendszerekkel kapcsolatosan elmondta, hogy 300-400 millió forintba kerül a meglévő rendszerek "újjáélesztése", valamint új eszközök vásárlása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×