Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden eddiginél magasabb szinten tetőzhet a Mura

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A valaha mért legmagasabb szintet is meghaladva, 530 centiméter körüli vízállással tetőzhet a Mura Letenyénél, ahol a folyó hétfő délben már majdnem elérte az eddigi maximális szintjét - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A Mura folyó a vártnál korábban és intenzívebben árad a Kerka és a szlovén vízfolyások nagy vízhozamai miatt. Letenyénél vasárnap kora délután érte el a folyó a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást, de hétfő délelőtt már több mint 60 centimétert emelkedett a víz.

Az országos Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint délben 511 centiméteren állt a folyó, ahol 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 514 centimétert.

A vízügyi közlemény szerint a szakemberek becslései alapján a Mura Letenyénél 530 centiméter körüli szinten fog tetőzni hétfő este.

Nagy erőket csoportosítanak át a térségbe, az ország más részeiből közel 100 vízügyes szakember érkezett a napokban Zalába, őket átvezényelték a Murára. A nyugat-dunántúli igazgatóságtól több mint 25 ember van már a helyszínen.

Az állami védvonalakon, vagyis Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr közelében állandó járőr- és figyelőszolgálatot biztosítanak, folyamatosan figyelik a vízállást és a műtárgyakat. A védelmi szakaszokon a homokzsákok töltése megkezdődött, a zsilipeket lezárták, szükség szerint szivattyúzás is zajlik. A délutáni, éjszakai órákra már intenzív árvízi védekezésre lesz szükség - jelezte a vízügyi igazgatóság.