eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Harmadfokú a készültség a Murán és a Principálison

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka a Murán és a Principálison - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védekezést. A Magyar Közút esti összesítése szerint Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Veszprém megyében vannak útlezárások.

A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta gyakorlatilag változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.

Éles helyzetben is bevetették a katasztrófavédelem drónját a nagy esőzés miatt. A pilóta nélküli repülő a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni. Az áradások és a víz okozta károk miatt, vasárnap estig kilencven településen riasztották a katasztrófavédelem egységeit. Legutóbb a Baranya megyei Kisvaszaron öntött el három házat a víz, három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából.

A Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő víz az egyik utcában. Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadék Törökszentmiklóson is. Több folyón várható rekord közeli árhullám.

Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védekezést. A Magyar Közút esti összesítése szerint Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Veszprém megyében vannak útlezárások. A Meteorológiai Szolgálat azt közölte: az északkeleti országrész kivételével ma délutánig továbbra is több helyen várható jelentős mennyiségű csapadék.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×