Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Etikai vizsgálatot végeznek a Rezesova-perből kizárt szakértők ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Soron kívüli etikai vizsgálatot végez a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara annak a két szakértőnek az ügyében, akiket kizártak a Rezesova-perből.

Nemrég ítélték jogerősen kilenc év börtönbüntetésre Eva Rezesovát a Budapest Környéki Törvényszéken négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt. Az ügy másodfokú tárgyalása során eljáró bírónő pártosság, illetve pártosság gyanúja miatt két műszaki igazságügyi szakértőt is kizárt az eljárásból, amit Agárdi Tamás, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara megbízott elnöke szokatlannak nevezett.

"Úgy tűnik, ha a sajtóbéli információkat nézzük, hogy azért itt van min elgondolkodni. Tehát a kamara egyfelől úgy általánosságban a szakértőkre vonatkozóan próbál következtetéseket levonni, illetve szeretné segíteni azt, hogy ebben a konkrét ügyben is az igazságszolgáltatásnak, illetve a jogkereső állampolgároknak az érdeke ne sérüljön."

Agárdi Tamás kitért arra is, hogy az érintettek maguk kérték az etikai vizsgálatot a kamarától.

"Mind a két érintett szakértő, Kovács Miklós is és dr. Melegh Gábor is úgy nyilatkozott, hogy ők maguk is kérik ezt a vizsgálatot, mert ők azt mondják, hogy sérelmezik azt a bírósági döntést, amellyel elmarasztalták az ő szakértői véleményüket."

Ha elmarasztalják a szakértőket pénzbüntetéstől a felfüggesztésig vagy akár a kamarából való kizárásig szankcionálhatják őket.

Agárdi Tamás tegnap külön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szakértők, illetve a kamara működése a jelenlegi szabályozás mellett súlyos problémákat hordoz magában. A szervezet ugyanis évek óta eredménytelenül követeli a jogalkotótól és a felügyeleti szervektől a szakértők alkalmasságának folyamatos vizsgálatát.

Hanganyag: Sigmond Árpád