eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Etikai vizsgálatot végeznek a Rezesova-perből kizárt szakértők ügyében

Soron kívüli etikai vizsgálatot végez a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara annak a két szakértőnek az ügyében, akiket kizártak a Rezesova-perből.

Nemrég ítélték jogerősen kilenc év börtönbüntetésre Eva Rezesovát a Budapest Környéki Törvényszéken négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt. Az ügy másodfokú tárgyalása során eljáró bírónő pártosság, illetve pártosság gyanúja miatt két műszaki igazságügyi szakértőt is kizárt az eljárásból, amit Agárdi Tamás, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara megbízott elnöke szokatlannak nevezett.

"Úgy tűnik, ha a sajtóbéli információkat nézzük, hogy azért itt van min elgondolkodni. Tehát a kamara egyfelől úgy általánosságban a szakértőkre vonatkozóan próbál következtetéseket levonni, illetve szeretné segíteni azt, hogy ebben a konkrét ügyben is az igazságszolgáltatásnak, illetve a jogkereső állampolgároknak az érdeke ne sérüljön."

Agárdi Tamás kitért arra is, hogy az érintettek maguk kérték az etikai vizsgálatot a kamarától.

"Mind a két érintett szakértő, Kovács Miklós is és dr. Melegh Gábor is úgy nyilatkozott, hogy ők maguk is kérik ezt a vizsgálatot, mert ők azt mondják, hogy sérelmezik azt a bírósági döntést, amellyel elmarasztalták az ő szakértői véleményüket."

Ha elmarasztalják a szakértőket pénzbüntetéstől a felfüggesztésig vagy akár a kamarából való kizárásig szankcionálhatják őket.

Agárdi Tamás tegnap külön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szakértők, illetve a kamara működése a jelenlegi szabályozás mellett súlyos problémákat hordoz magában. A szervezet ugyanis évek óta eredménytelenül követeli a jogalkotótól és a felügyeleti szervektől a szakértők alkalmasságának folyamatos vizsgálatát.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×