eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Eredményesnek nevezte az árvíz elleni védekezést a honvédelmi miniszter - a nap hírei

Az esős időjárás miatt országszerte mérséklődik a parlagfű pollenkoncentrációja. Hétfőtől átszállás nélkül lehet utazni busszal Békásmegyer és Káposztásmegyer között.

Eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védekezést a honvédelmi miniszter. Hende Csaba azt mondta: a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy további baj ne történjen. A tárcavezető Szombathelyen járt, ahol egy új építésű lakóparkot öntött el a félméteres ár, mert nem volt vízelvezető rendszer, és az árkot benőtte a gaz. A miniszter hangsúlyozta: megoldást kell találni, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő. Hende Csaba szerint tisztázni kell azt is, ki a felelős azért, hogy a víz nem tudott elfolyni.

Az esős időjárás miatt országszerte mérséklődik a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte a tisztiorvosi szolgálat. Ugyanakkor a csapadék mennyiségétől és intenzitásától függően a Tiszántúlon még mindig elérheti a magas-nagyon magas szintet az allergén gyomnövény jelenléte a levegőben. A pázsitfüvek, útifű, üröm, libatopfélék, csalánfélék, kenderfélék pollenje csak alacsony koncentrációban lesz jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan csökken, az alacsony-közepes tartományban alakul.

Négy hét múlva lesznek az önkormányzati választások. Az ország 8 milliónál több választópolgára a következő öt évre választhatja meg a települési önkormányzatok vezetőit és képviselőit. Az ország 3177 települése közül kettőben - a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon - marad el a polgármester-választás október 12-én, mert egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba a választásra. A többi településre összesen 8142 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük 6506-an függetlenként indulnak. A települési szavazással egy időben dönthetnek a nemzetiségiként regisztrált választók is önkormányzataikról helyi, megyei vagy fővárosi, valamint országos szinten.

Az országban 36 olyan település van, ahol a nemzetiségi választópolgárok nem szavazhatnak települési nemzetiségi képviselőre, mivel a három évvel ezelőtti népszámláláskor nem vallották magukat legalább 25-en a nemzetiséghez tartózónak. Így nem is írhatott ki a településre nemzetiségi választást a Nemzeti Választási Bizottság, annak ellenére, hogy az október önkormányzati választásra már több mint 25-en vetették magukat névjegyzékbe. Ez alapján 1745 településen tűztek ki 2715 voksolást, több településen több nemzetiség is választhat települési képviselőket.

Budapest mellett három nagyvárosban, Debrecenben, Győrött és Szegeden ellenőrzik az autók környezetvédelmi állapotát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az elmúlt években tíz autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, érdemben javult a levegőminőség a nagyvárosokban.

Hétfőtől átszállás nélkül lehet utazni busszal Békásmegyer és Káposztásmegyer között. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint részben átalakítják a hálózatot, így a 296-os autóbusz vonala meghosszabbodik, a járat Újpalota, Szentmihályi úttól a Megyeri-hídon át egészen Békásmegyer, Újmegyeri térig közlekedik. Emellett meghosszabbítják a 204-es vonalát is, hétfőtől Békásmegyer HÉV-állomás helyett szintén az Újmegyeri térig közlekednek a buszok.

Kezdődik az idei európai lakossági egészségfelmérés. A Központi Statisztikai Hivatal vizsgálata december 15-ig tart, ötévente minden európai uniós tagállamnak kötelező elvégeznie. A reprezentatív felmérés az ország 532 településén, csaknem tízezer ember személyes megkérdezésével készül. A részvétel önkéntes. A KSH kérdezői igazolvánnyal keresik fel a 15 év feletti válaszadókat. Az első eredményeket várhatóan jövő tavasszal hozzák nyilvánosságra. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet külön vizsgálatot is szervez, hogy felmérjék a táplálkozási szokásokat. 122 településen több mint háromezer embert kérdeznek majd meg.

A közéleti szereplők inspirálását tartja a magyar kereszténység fontos feladatának az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a budapesti Szilágyi Dezső téri református templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten beszélt erről. Úgy fogalmazott, ez az inspiráció azt jelenti, hogy mindig szolgálni kell valami magasabb rendűt. Hozzátette: ez nemcsak a politikusokra igaz, hanem minden emberre. A keresztények feladata, hogy újra és újra figyelmeztessenek erre minden embert Magyarországon és a világban.

Kezdődik a szüret a tokaji borvidéken. Az esős idő ellenére hozzálátnak a sárgamuskotály szőlő szedéséhez - közölte a Tokaj Kereskedőház Zrt. Az állami tulajdonban lévő társaság a térség legnagyobb felvásárlójának számít. Az idén 70-80 ezer mázsa szőlő, és mintegy 2 ezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezi, az árakat már a nyár közepén meghirdették. Kategóriánként eltérő árakat fizetnek, a legkiválóbb szőlő kilójáért 150-250 forintot is adnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×