Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszaadták Demszky Gábor ofszetnyomógépét - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 13. szerda: Németh Miklós miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar egyházak vezetőinek azért a segítségért, amelyet az NDK kitelepülni kívánó állampolgárainak nyújtottak. Szövetségesi hűségnyilatkozattal felérő hivatalos közleményt adott ki az NDK-menekültekkel kapcsolatban a csehszlovák hírszolgálati iroda.

Németh Miklós miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar egyházak vezetőinek azért a segítségért, amelyet az NDK kitelepülni kívánó állampolgárainak nyújtottak. Tudjuk, hogy magát az alapproblémát ezzel nem oldottuk meg, de az nem is tőlünk függ. Az a két német állam ügye és csakis ők illetékesek ebben - mutat rá levelében a kormányfő, aki reményét fejezi ki, hogy az egyházak és a kormány együttműködésében a jövőben újabb és újabb fejezetek nyílhatnak.

Szövetségesi hűségnyilatkozattal felérő hivatalos közleményt adott ki az NDK-menekültekkel kapcsolatban a csehszlovák hírszolgálati iroda. A nyilatkozat a legmesszemenőbb támogatásáról biztosítja Berlint és anélkül, hogy megnevezné, szerződésszegéssel vádolja Magyarországot amiatt, hogy megnyitotta nyugati határát az NDK-menekültek számára. A nyilatkozat konkrét név említése nélkül Magyarországot a nemzetközi megállapodások megsértésével vádolja. A hivatalos dokumentumban ugyanis az olvasható: "sajnálatos, hogy az NDK-állampolgárok illegális távozását harmadik országon keresztül azoknak a megállapodásoknak a megsértése teszi lehetővé, amelyeket az NDK más államokkal kötött". A prágai lapok egyébként részletesen ismertették azt az NDK tiltakozó jegyzéket is, amelyet a döntést követően a magyar külügyminisztériumnak adtak át.

A budapesti V. kerületi rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán visszaadták Demszky Gábornak, az SZDSZ-tanács tagjának azt az ofszetnyomógépet, amelyet 1988. májusában koboztak el a hatóságok egy szamizdat irodalom elleni akcióban. Ez az első eset, hogy a rendőrség visszaszolgáltatott egy elkobzott berendezést a korábban üldözött ellenzéki, szamizdat sajtónak. Demszky az újságíróknak elmondta, az 1981-től szamizdatként kiadott Beszélőt októbertől független politikai lapként fogják megjelentetni.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.