eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

Visszaadták Demszky Gábor ofszetnyomógépét - 25 éve történt

1989. szeptember 13. szerda: Németh Miklós miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar egyházak vezetőinek azért a segítségért, amelyet az NDK kitelepülni kívánó állampolgárainak nyújtottak. Szövetségesi hűségnyilatkozattal felérő hivatalos közleményt adott ki az NDK-menekültekkel kapcsolatban a csehszlovák hírszolgálati iroda.

Németh Miklós miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar egyházak vezetőinek azért a segítségért, amelyet az NDK kitelepülni kívánó állampolgárainak nyújtottak. Tudjuk, hogy magát az alapproblémát ezzel nem oldottuk meg, de az nem is tőlünk függ. Az a két német állam ügye és csakis ők illetékesek ebben - mutat rá levelében a kormányfő, aki reményét fejezi ki, hogy az egyházak és a kormány együttműködésében a jövőben újabb és újabb fejezetek nyílhatnak.

Szövetségesi hűségnyilatkozattal felérő hivatalos közleményt adott ki az NDK-menekültekkel kapcsolatban a csehszlovák hírszolgálati iroda. A nyilatkozat a legmesszemenőbb támogatásáról biztosítja Berlint és anélkül, hogy megnevezné, szerződésszegéssel vádolja Magyarországot amiatt, hogy megnyitotta nyugati határát az NDK-menekültek számára. A nyilatkozat konkrét név említése nélkül Magyarországot a nemzetközi megállapodások megsértésével vádolja. A hivatalos dokumentumban ugyanis az olvasható: "sajnálatos, hogy az NDK-állampolgárok illegális távozását harmadik országon keresztül azoknak a megállapodásoknak a megsértése teszi lehetővé, amelyeket az NDK más államokkal kötött". A prágai lapok egyébként részletesen ismertették azt az NDK tiltakozó jegyzéket is, amelyet a döntést követően a magyar külügyminisztériumnak adtak át.

A budapesti V. kerületi rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán visszaadták Demszky Gábornak, az SZDSZ-tanács tagjának azt az ofszetnyomógépet, amelyet 1988. májusában koboztak el a hatóságok egy szamizdat irodalom elleni akcióban. Ez az első eset, hogy a rendőrség visszaszolgáltatott egy elkobzott berendezést a korábban üldözött ellenzéki, szamizdat sajtónak. Demszky az újságíróknak elmondta, az 1981-től szamizdatként kiadott Beszélőt októbertől független politikai lapként fogják megjelentetni.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×