eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ne évülhessenek el a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények!

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények - közölte Selmeczi Gabriella, az Országgyűlés népjóléti bizottságának kormánypárti elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: a Sipos-ügy - a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye - irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

Selmeczi Gabriella közölte, Btk.-szigorítási javaslatukat - amelyről a tapolcai évadnyitó Fidesz-KDNP-frakcióülésen tárgyaltak - még az ősszel a parlament elé terjesztik. A tervek szerint az őszi ülésszakban szavaznak is róla, így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti. Kérdésre jelezte, hogy a jogszabálynak nem lesz visszamenőleges hatálya.

A cél az, hogy azoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így senki "nem bújhat ki a felelősség alól" - fogalmazott a Fidesz képviselője.

Megjegyezte, az ilyen bűncselekmények közös jellemzője, hogy a sértett és családja legtöbbször nem beszél a történtekről vagy csak jóval később.

Emlékeztetett egyúttal: korábban már szigorították a Btk.-t, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények a sértett 23 éves koráig ne évülhessenek el. "De úgy látjuk, hogy ez kevés" - magyarázta a tervezett módosítást a népjóléti bizottság elnöke.

Selmeczi Gabriellát más ügyekben is kérdezték a tájékoztatón. A nemzeti italboltok bevezetését firtató felvetésre a politikus megismételte a Fidesz-frakció korábbi közlését, amely szerint a képviselőcsoport eddig nem tárgyalt erről, és nincsenek is ilyen tervei.

Az otthoni pálinkafőzés esetleges megadóztatásának ügyében a fideszes képviselő úgy fogalmazott: ez az egyik "szabadságharc, amelyet folytatunk az Európai Unióval". A Fidesz is várja a kormány javaslatát a témában - mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×