eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Áradnak a nyugati országrészen a folyók - a nap hírei

Áradnak a nyugat-magyarországi folyók, a Rába szentgotthárdi szakaszán már harmadfokú a készültség. Lentiben százhúsz embert költöztettek ki.

Továbbra is áradnak a nyugat-magyarországi folyók, a Rába szentgotthárdi szakaszán már harmadfokú a készültség és a Murán, valamint a Dráván is hasonló fokú védekezést rendelhetnek el. Lentiben százhúsz embert költöztettek ki, várhatóan csak vasárnap térhetnek vissza otthonukba. A szakértői vélemény szerint biztonságos a Lentiben és Rédicsen péntek éjszaka elöntést okozó lendvadedesi záportározó gátszerkezete. Zala megyében még negyven településen folyik védekezés. Erősítik a gátakat Vas megye és Győr-Moson-Sopron megye több településén is. A Lajta valamivel a másodfokú készültség szintje felett tetőzik, míg a Duna várhatóan a készültségi szint alatt. A csapadék és a várható további esőzés miatt Pest megye több kisebb patakja is kiléphet a medréből, Csobánkán a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak, Biatorbágyon a Füzes-patak, illetve Sóskúton a Benta-patak vízszintje emelkedett meg.

Több mint 8 ezer polgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba a helyi választási bizottságok a péntek éjféli határidőig. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint két településen - a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon - egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás. A Nemzeti Választási iroda szerint három településen még nem rögzítették az egyéni listás jelöltek nyilvántartásba vételéről született döntéseket. A többi 3175 településen az összesen 8142 polgármesterjelölt 79 százaléka függetlenként, 662-en egy jelölőszervezet képviseletében, a többiek pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek. Budapesten a főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba és a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul.

A nemzetgazdasági tárca szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél. Varga Mihály tárcavezető a Magyar Nemzetnek adott interjúban megismételte: az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány. A miniszter elmondta, az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, ahol a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek között dolgoznak. Az új lehetőséggel eddig nagyjából kétszázezren éltek.

A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények. Selmeczi Gabriella az Országgyűlés népjóléti bizottságának kormánypárti elnöke azt mondta: a Sipos-ügy - a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye - ráirányította a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető. A javaslatot még az ősszel a parlament elé terjeszti a kormányzó párt.

Az MSZP azt szeretné, ha a kormány még az idén forintosítaná a devizahiteleket. Az ellenzéki párt országos választmánya politikai állásfoglalásban kérte fel a párt frakcióját, hogy ezt országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezze. Botka László, a testület elnöke hangsúlyozta, arra szeretnék kötelezni a kormányt, hogy a devizahitelek év végéig történő forintosításakor legfeljebb a 2010 áprilisi átlagos devizaárfolyamokat alkalmazza. A Fidesz úgy reagált: hiteltelennek tartja a szocialisták minden, devizahitelesek megsegítésére hivatkozó javaslatát. A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az úgynevezett elszámolási törvényjavaslatot.

Az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő kíséret nélkül mintegy tíz percig mondott csendes imát az egykori olasz frontvonalon elesett osztrák és magyar katonák sírjainál és virágcsokrot is vitt a temetőbe. Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak a magyar temetőben. A politikus átadta a minisztérium ajándékát Ferenc pápának.

A tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak a harcok az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok között Donyeck repülőterénél. Közben egy újabb orosz teherautó-konvoj lépett be Ukrajnába Kijev beleegyezése nélkül. Az EBESZ közben arról számolt be, hogy 220, Moszkva szerint humanitárius segélyt szállító kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok és a vöröskereszt megfigyelői egyetlen kamion rakományát sem ellenőrizhették.

Elhunyt Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. A Nemzeti Színház kommunikációs osztálya közölte: a művészt hosszú betegség után, 83 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Avar István pályafutása alatt színpadon a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt. Számos magyar film és tévéjáték főszereplője is volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×