eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Februártól csökkenhetnek a részletek - a nap hírei

A kormányfő szerint harmadával csökkentheti a devizahitelek törlesztőrészletét a banki elszámolási törvény.Földgázkereskedő társaság létrehozásával bízta meg a Magyar Fejlesztési Bankot a kabinet.

A kormányfő szerint harmadával csökkentheti a devizahitelek törlesztőrészletét a banki elszámolási törvény. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában hozzátette:minden hitelszerződést egyenként kell majd újraszámolni, és a folyamatnak júliusig le kell zárulnia. A kormány már benyújtotta a parlamentnek a jogszabályt. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: jövő februártól csökkenhetnek 25-30 százalékkal a devizahiteles törlesztő-részletek az elszámolási törvény alapján. A javaslatról szeptember 24-én szavaz a parlament. Hozzátette: a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig. A kormánypárti politikus közölte: a törvény a jegybankot hatalmazza fel az elszámolás képletének meghatározására. A Magyar Nemzeti Bank azt közölte: november elsején lépne életbe a banki elszámolás képletéről szóló törvényjavaslat.

Az OTP ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Törvényszék. A testület elfogadta a pénzintézet javaslatát és felfüggesztette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank magyar állam elleni keresetének együttes tárgyalását alkotmányos aggályok miatt. Egy hete az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében a törvényszék szintén az Alkotmánybíróság elé küldte az ügyet. Ma a törvényszéken nyolc pénzintézeti keresetet tárgyaltak, közülük ötöt utasítottak el, egy ügyet elhalasztottak. Eddig a legtöbb perben a törvényszék elutasította a keresetet, vagy elhalasztotta az ítélethirdetést. Az Igazságügyi Minisztérium az OTP ügyében hozott bírósági döntésre reagálva ismét azt hangsúlyozta: a vonatkozó törvény mindenben megfelel az alaptörvény előírásainak.

Számos jogszabályt módosít egy időben a kormány most megjelent javaslatcsomagja. A Napi. hu beszámolója szerint a salátatörvény alapján az MFB kockázati tőkealap-jegyet és befektetési jegyet is vehetne, az eszközkezelő az időseknek lakásért életjáradékot nyújtó céget is vásárolhat, a szövetkezeti hitelintézeti integrációra vonatkozó törvényt pedig az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően módosítanák. A Lázár János által jegyzett 60 oldalas javaslatcsomag módosítja a postatörvényt és a közbeszerzési törvényt is. Ha az Országgyűlés a javaslatcsomag gyors tárgyalása mellett dönt, akkor a jogszabályt már szeptemberben elfogadhatják.

Földgázkereskedő társaság létrehozásával bízta meg a Magyar Fejlesztési Bankot a kormány. A bank jogköreit bővítő törvénymódosítási javaslatot már beterjesztették. Ezzel a lépéssel Magyarország tovább tudja növelni a rendelkezésére álló földgázkészleteket. A földgázkereskedő társaság 100 millió forintos induló alaptőkével kezdi meg működését.

Júliusban 2,4 milliárd, eddig összesen több mint 42,2 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint júliusban 1226 árfolyamgát-szerződést kötöttek a devizahitelesek, ez majdnem ötödével kevesebb, mint a júniusi adat.

Már több mint 900-an vesznek részt a diplomamentő program eddig elindult 74 képzésében országszerte. Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a naponta induló új tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni, a honlapon most 200 lehetőség szerepel. A programba összesen 30 ezren regisztráltak, ebből várhatóan majdnem 14 ezren vehetnek részt a tanfolyamokon. Mintegy kétharmaduk angolt, 3500-an németet, 300-an franciát tanulhatnak.

Az elmúlt napok esőzései miatt tovább emelkedett a vízszint a hazai folyókon. A másodfokú készültség szintjének közelében tetőzhet a Duna a hétvégén a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, Rajka és Dunaremete között első fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a folyón. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság jelentése szerint védekeznek a Principális-csatornán, újabb árhullám indult el a Murán, a Zalán egy métert emelkedett egy nap alatt a vízszint, a Kis-Balatonnál pedig a belvíz miatt továbbra is harmadfokú készültség van érvényben. Mezőőrsön már lakóházakat veszélyeztet a megáradt Cuhai-Bakony-ér.

Elhunyt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. A Nemzeti Színház kommunikációs osztálya közölte: a színészt 78 éves korában érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Sztankay István számos emlékezetes alakítást nyújtott színpadon és filmen egyaránt, emellett számos filmhez kölcsönözte a hangját. A színpadon a színész legendás partnere Schütz Ila volt. Gyakran szinkronizálta Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×